Kaptol pun gnjeva: U Hrvatskoj u kojoj je dozvoljen pobačaj stigao je i "crni petak"



"TIM se zakonom praktički omogućila 'vječna robija' ili čak smrtna kazna za živote koji ama baš ništa nisu skrivili, za koje je izrečena presuda bez ikakvoga suda: Bit ćete zamrznuti pet godina na trošak države, a eventualno sljedećih pet na trošak 'roditelja', ako plate, a onda manipuliranje i, vrlo moguće, smrt. I najgori kriminalci postali su tako zaštićeniji od najnevinijih ljudskih života", stoji u uvodnom komentaru Glasa Koncila kojem je glavna tema izglasavanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO). S obzirom da je glavna tema MPO-a uvodnik iznimno ne potpisuje don Ivan Miklenić već Branimir Stanić.

Crni petak i osuda života

U Glasu Koncila tako se navodi kako pravni sustavi većine suvremenih demokratskih zemalja ne poznaju više smrtnu kaznu, ali zato zakonima "koji toleriraju pobačaj i zakonima koji ne definiraju jasno sudbinu zamrznutih ljudskih zametaka smrtno presuđuju onima koji tek trebaju doći na svijet".

"I Hrvatska, u kojoj je pobačaj zakonom dopušten, od 'crnoga petka' 2012. dodatno potvrđuje osudu ljudskom životu, i to ponovno bez procesa. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. U slučaju zamrzavanja i vrlo mogućeg uništavanja embrija - nevini su postali krivlji od krivih. A ne mogu se braniti.", stoji u komentaru u kojem se dodaje da su katolički vjernici proteklih mjeseci koristili mnoge ljudske snage da bi se spriječilo izglasavanje zakon.

Bog životu u Hrvatskoj nije okrenuo leđa

"Svi koji su žarko željeli i molili da se to ne dogodi, ne smiju upasti u beznađe, misliti da nisu uspjeli, jer Bog životu u Hrvatskoj nije okrenuo leđa. Vjernici barem znaju da je jednoga petka i Isusu iz Nazareta izrečena smrtna presuda i da je crnilo obavilo Zemlju. No kad se sve učinilo beznadnim, slijedilo je njegovo slavno uskrsnuće i time postalo ishodište kulture života. Referendum? Zašto ne, i to je moguće. Pa nije Hrvatska valjda nekulturna zemlja", zaključuje se na kraju.

Pročitajte više