Karamarko: Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Mostaru da će njegova stranka inzistirati na uspostavi jednakopravnosti Hrvata u BiH tijekom približavanja ove zemlje u Europsku uniju.

Komentirajući poruke s berlinske konferencije gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom susreta s premijerima iz regije i EU-a istaknula da su vrata unije otvorena i za Bosnu i Hercegovinu, koja treba do 2018. podnijeti zahtjev za članstvo, Karamarko je istaknuo da BiH može očekivati uvjetnu potporu za članstvo.

"Ono što je nama bitno i bit će uvjet svih uvjeta da Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju implementirati svoju konstitutivnost i biti ravnopravni s druga dva naroda. Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu čija je to domovina. To će biti glavni uvjet, a drugih neće biti", rekao je Karamarko novinarima u Mostaru.

Karamarko je u četvrtak sudjelovao na obilježavanju 24. obljetnice formiranja HDZ-a BiH, a domaćin mu je bio predsjednik Dragan Čović.

Čović je izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke oko BiH dodajući da je to jedan od strateških prioriteta HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju sličan program unutar HNS-a, nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskoga puta", rekao je Čović.

Karamarko je također naveo da njegova posjeta HDZ-u BiH dolazi kao najvećoj, sestrinskoj stranci.

Upitan zašto su učestali susreti s predstavnicima HDZ-a BiH, a istodobno izostaju s predstavnicima HDZ-a 1990., Karamarko je poručio da se radi o susretu sa "stožernom hrvatskom strankom" te je pozvao na veći "stupanj jedinstva hrvatskog političkog korupusa".

Karamarko i Čović posjetili su Franjevačke samostane u Mostaru i Širokom Brijegu gdje su se sastali s gvardijanima fra Ikom Skokom i fra Tomislavom Puljićem. U Mostaru su izaslanstva dva HDZ-a obišla samostan, crkvu i knjižnicu, a u Širokom Brijegu znamenitu crkvu, muzej i knjižnicu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudjelovat će večeras i na svečanoj akademiji povodom 21. godišnjice utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Pročitajte više