Karamarko: Nismo za ćirilicu, Vukovar je razoren i izmučen grad, Vukovar je masakriran grad s puno žrtava

Foto: Vlado Kos/Cropix

HDZ JE stao uz hrvatske branitelje i Vukovarce koji su ustali protiv uvođenja ćirilice. Traže da se poštuju prava manjine ali i većinskog naroda u Vukovaru gdje su ratne rane još uvijek vidljive.

"Implementiranje Ustavnog zakona iz 2002. godine u ovom momentu je doista nepotrebno i izazivalo bi negativne i već izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru. Moramo upozoriti na osjetljivost problema u Vukovaru, da su u Vukovaru još uvijek svježe rane, da Vukovarom još uvijek nažalost šeću ljudi koji su vršili silovanja nad ženama", istaknuo je šef stranke Tomislav Karamarko.

Objasnio je da HDZ nije protiv provođenja Zakona, no u tom provođenju treba biti dosljedan. Kao povod za moratorij, pozvao se na članak 8. Zakona u kojem stoji da se u provođenju odluka moraju poštivati prava nacionalnih manjina, ali i većinskog naroda, među kojima treba razvijati razumijevanje, snošljivost i dijalog.

"Pridonosi li ova nagla odluka o implementaciji ovog zakona snošljivosti, solidarnosti i zdravom dijalogu među narodima koji žive u Vukovaru? Sigurni smo da ne", naglasio je Karamarko.

"Vukovar je razoren grad, Vukovar je izmučen grad, Vukovar je masakriran grad s puno žrtava"

Karamarko je stoga uputio apel i srpskoj manjini u Vukovaru da ima osjećaj za ono što se tamo događalo prije dva desetljeća. "Vukovar je razoren grad, Vukovar je izmučen grad, Vukovar je masakriran grad s puno žrtava. Vukovarci su odvlačeni u logore, mučeni, ubijani i danas im se na ovaj način pokušava nametnuti ćirilica. To je doista nešto što bismo htjeli da poprimi, rekao bih i dimenzije razumijevanja i da to bude jedan mirni dijalog", poručio je Karamarko.

Dodao je i kako se Vlada ovime odmiče od važnih pitanja, poput gospodarske krize ili kreditnog rejtinga, koji je već drugi put završio u smeću, te pitanja odnosa sa Slovenijom.

Na pitanje zašto se HDZ ranije nije pozivao na članak 8., još 2009. godine kad je bilo slično raspoloženje u Vukovaru, Karamarko je odgovorio da u to vrijeme nije bio predsjednik stranke te se nije bavio tim pitanjima.

"Postao sam predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 20. svibnja prošle godine. Dakle, imam svoju viziju tog problema, imam svoje mišljenje o tom problemu i zato se sada upravo pozivamo na članak osam jer mislimo da je relevantan", kazao je šef HDZ-a.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara dao ostavku zbog ćirilice

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Džanak, član HSP-a dr. Ante Starčević, podnio je ostavku na to mjesto. Gradsko vijeće danas je pokrenulo postupak izmjena Statuta.

"Budući da sam rekao da, kada u Vukovaru bude ćirilica, neću biti predsjednik Gradskog vijeća, dajem ostavku na to mjesto", kazao je Tomislav Džanak. "Smatram da, budući da su se stvorili uvjeti za uvođenje ćirilice u službenu uporabu, ja ne mogu više biti predsjednik Gradskog vijeća. Uz to, posljednjih je nekoliko sjednica vidljivo da se stvorila jedna nova koalicija u Gradskom vijeću, a to je SDP-SDSS i mislim da su oni dužni voditi ovo Vijeće do idućih izbora", pojasnio je svoju odluku Džanak nakon napuštanja čelne pozicije u Vijeću.

Novi je predsjednik Gradskog vijeća SDP-ov Goran Bošnjak koji je odgovorio na pitanje znači li izmjena statuta uvođenje dvojezičnosti u gradsku upravu. "Na ovoj sjednici se donosi odluka da se ide u izmjene. Kakav će biti prijedlog do sljedeće sjednice, da li će se ugrađivati dijelovi zakona o jeziku i pismu manjina vidjet ćemo, ovisi o tome što će ovlašteni predlagač predložiti. O tome će se voditi rasprava, dobit će se svi materijali. To bi bilo prejudiciranje sada govoriti što će se dogoditi", rekao je Bošnjak.

Bošnjak je inače predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji što su mu HDZ-ovi vijećnici spočitnuli kao otežavajuću okolnost. "Mislim da nemate moralno pravo biti ni vijećnik, a kamoli predsjednik Gradskog vijeća s obzirom na funkciju koju obnašate", ocijenio je Pilip Karaula, član HDZ-a, dodajući kako akti s Gradskog vijeća dolaze pod nadzor Uredu državne uprave što u ovom slučaju nema smisla. Bošnjak se nije složio s takvom ocjenom.

Pročitajte više