Kina uhitila novinare zbog korupcije: Medijske slobode gotovo da i nema

Foto: Ilustracija

KINESKI sud je uhitio dva novinara optužena da su uzimali mito i pisali lažne tekstove o jednoj inžinjerskoj tvrtci, što je samo dio aktualnih skandala u zemlji u kojoj većinu medija kontrolira vlast, piše Huffington Post.

Sud u glavnom gradu Changshaa optužioje Chen Yongzhoua na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog, kako tvrde, lažnih izvještaja koji su prozvođača građevinskih alata, Zoomlion, optužili da je objavljivao lažna financijska izvješća.

Chen također mora platiti i 20 tisuća kineskih yuana, što je oko 16 tisuća kuna, i mora vratiti oko 8 tisuća kuna zaprimljenog mita.

Cijene dionica tvrtke Zoomlion počele su naglo padati nakon što je više lokalnih medija objavilo izvještaj optuženih novinara, koji su izvornu priču plasirali u novine New Express. Kasnije su dobili otkaz, a novine su objavile ispriku na svojoj naslovnici.

Sud nije nave tko ih je podmitio niti zašto, iako manipulatori cijenama dionica u zadnje vrijeme često plaćaju novinarske priče kako bi podigli vlastitu konkurentnost, a najčešće se okome na slabo plaćene novinare.

Porast korupcije u "financijskom" novinarstvu

Inače, prošloga je mjeseca policija u Šangaju privela izdavača i glavnog menadžera utjecajne novine o financijama, '21st Century Business Herald', pod sumnjom da su primali novac i dogovarali oglašavanja jedne tvrtke u zamjenu za povoljno izvještavanje o njoj, ili zataškavanje negativnih vijesti. Prije toga je pod sličnim optužbama već uhićeno nekoliko njihovih zaposlenika, kao i glavni urednik.

U Kini je bilo više ovakvih slučajeva korupcije u novinarstvu, a stručnjaci tvrde da je njezin porast posljedica nedostatka medijske slobode, kao i premalo nezavisnih medija koji bi razotkrivali afere.

Pročitajte više