Kličko: Putin bi mogao izazvati treći svjetski rat

Foto: FAH

"BIO SAM spreman alarmirati naše nuklearne snage", izjavio je Vladimir Putin u dokumentarcu o aneksiji Krima kojeg je emitirala ruska državna televizija.

Govoreći o događajima na Krimu, Putin tvrdi da je u tom trenu bio spreman i na nuklearni rat. "Razgovarao sam o tome sa svojim kolegama i rekao im da je Krim naš povijesni teritorij. Tamo živi ruski narod, ljudi su u opasnosti i nismo ih mogli napustiti", rekao je Putin.

No, ruski predsjednik dodaje da je sukob u kojem bi bilo korišteno nuklearno oružje zadnja opcija, najgori mogući scenarij kojeg nitko ne priželjkuje. "Mislim da to nije ničija želja, nitko ne želi pretvoriti u svjetski sukob", kaže Putin.

Putin prijetio uništenjem SAD-a

Nije poznato kada je snimljen intervju s Putinom emitiran u sklopu dokumentarca "Krim: Povratak kući" kojeg je emitirao prvi program ruske televizije. No, strani mediji se zbog Putinovih izjava o nuklearnom ratu prisjećaju što je predsjednik Rusije govorio 2011. godine.

"SAD želi dobre odnose s Moskvom samo zato što znaju da je Rusija jedina koja može uništiti Ameriku za pola sata ili manje", kazao je tada Putin.

Vojne vježbe na sjeveru Europe

Zapadne lidere, međutim, ne zabrinjava samo Putinova ratna retorika. Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, objavio je da je, u skladu s Putinovim naredbama, kompletna vojna mašinerija na sjeveru Rusije, uključujući sjevernu flotu podvrgnuta izvanrednoj provjeri borbene spremnosti. Odgovor je to na vojnu vježbu koja je Norveška pokrenula u pokrajini Finnmark koja graniči s Rusijom. 

Kličko: Putin bi mogao izazvati treći svjetski rat

"Putin bi mogao izazvati treći svjetski rat", izjavio je ukrajinski boksač Vladimir Kličko u intervjuu za francuski L'Equipe.

"Ovaj rat u Ukrajini nema nikakvog smisla. Pa mi smo poput braće. Za dvije, pet ili 20 godina, Rusija će se ispričati za agresiju i aneksiju Krima. Nakon svega što se dogodilo za vrijeme Drugog svjetskog rata, ne možeš samo ići dalje i zanemarivati međunarodne zakone. Ovo bi moglo pokrenuti treći svjetski rat", kaže Kličko, čiji se stariji brat Vitalij istaknuo kao politički aktivist, te je postao gradonačelnik Kijeva.

Kličko tvrdi kako bi se volio s Putinom naći licem u lice da ga upozori da "radi iste pogreške koje su se radile u prošlosti". Europskoj uniji je poručio da spava i da dopušta Putinu da radi što god želi. "U boksu imamo uzrečicu - budi agresivan prema agresoru. Putin neće stati ako mu ne pokažemo gdje je granica", kaže Kličko.

Pročitajte više