Kontra i Iskorak najavili tužbu protiv upravitelja osječkog zatvora zbog izjave da homoseksualci loše utječu na maloljetnike

Foto: Ilustracija

KONTRA i Iskorak reagirali su na diskriminativno postupanje upravitelja zatvora u Osijeku, Tomislava Cvitanušića, koji je izjavio kako se kod smještanja maloljetnih zatvorenika uz odrasle "pazi da to nisu osobe koje će imati na njih negativan utjecaj -  homoseksualci, ovisnici i recidivisti kaznenih djela". Zbog navedene izjave su iz Kontre i Iskoraka zatražili očitovanje Ministarstva pravosuđa te najavili tužbu protiv Cvitanušića.

"Izjava g. Cvitanušića je krajnje zabrinjavajuća iz razloga što se radi o predstavniku javnog tijela, a izjava potiče na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, kroz poruku da homoseksualne osobe imaju negativan utjecaj na maloljetnike, jednako kao i ovisnici ili recidivisti kaznenih djela. Nadalje, ova izjava je još više zabrinjavajuća, jer se radi o mogućoj diskriminativnoj praksi zatvora u Osijeku, kao i drugih zatvora u RH.

Pozivamo Ministarstvo pravosuđa, Upravu za zatvorski sustav da se javno očituje da li se ovdje radi o izoliranom slučaju diskriminacije počinjenom od strane upravitelja zatvora ili se radi o naputku za postupanje od strane Ministarstva pravosuđa, odnosno sustavnoj izravnoj diskriminaciji. Ukoliko se radi o izoliranom slučaju, tražimo od Ministarstva pravosuđa da se ogradi od ovakve prakse, da jasno daju do znanja javnosti da takvo postupanje nema veze s politikom Vlade RH, te da sankcioniraju na odgovarajući način upravitelja zatvora u Osijeku.

Također, obavještavamo vas da ćemo s današnjim danom zbog navedene izjave za medije podnijeti i tužbu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije protiv g. Cvitanušića", navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Juras, koordinatorica Kontre, te Edo Bulić, koordinator Iskoraka.

Pročitajte više