Kosor ne odustaje od kandidature: Sanader nije nezainteresiran za ono što se događa u stranci

ŠEFICA HDZ-a Jadranka Kosor govorila je u večerašnjoj emisiji In medias res o skorim unutarstranačkim izborima, ali i suđenju protiv HDZ-a za slučaj Fimi-media.

Najprije se osvrnula na uvodni prilog u kojem se ustvrdilo da se HDZ više bavi unutarstranačkim odnosima nego što djeluje kao najjača oporbena stranka. Za takav je dojam okrivila medije koji se "više fokusiraju na buduće stranačke izbore, umjesto na djelatnost stranke".

"Sanader nije nezainteresiran za ono što se događa u stranci"

"Nije željela komentirati slučaj Jerka Rošina, tek je naglasila da od svakog člana HDZ-a traži da poštuje Statut stranke i ne narušava ugled HDZ-a.

Na pitanje "diže li joj se kosa glavi" na različite "neimenovane visoke izvore" iz HDZ-a koji daju izjave medijima koje ne idu njoj u korist, Kosor je odgovorila niječno. "Ne mogu razumjeti da bilo tko nastoji doći do cilja na temelju laži i difamacije te skretanja pozornosti s bitnih stvari", rekla je.

Medijske napise prema kojima na nagovor brojnih suradnika odustaje od kandidature za predsjednicu stranke Kosor je odlučno opovrgnula. Rekla je i da ne želi davati izjave o svojim budućim protukandidatima. "Nije me iznenadila njihova želja da se kandidiraju, neću govoriti o njima ništa loše, oni su mi kolege i stranački prijatelji", rekla je.

Proces protiv HDZ-a i Ive Sanadera za slučaj Fimi-media nije htjela komentirati, naglasivši da se radi o procesu koji je u tijeku. Na pitanje smatra li da se Sanader svojim izjavama indirektno uključuje u unutarstranačku kampanju, Kosor je rekla da bivši predsjednik HDZ-a "nije nezainteresiran za ono što se događa".

"Pašalić se ne može vratiti u stranku"

Govorila je i o povratku Ivića Pašalića u stranku, rekavši da se radilo o pogreški te da je skupština na kojoj je on primljen poništena, ne samo zbog Pašalića, nego i drugih nepravilnosti. "Za mene je to gotova priča", rekla je.

Kritizirala je gospodarsku politiku nove Vlade, posebice povećavanje PDV-a. Dodala je da bi se, da je njezina Vlada podigla PDV za dva posto, na nju javnost obrušila mnogo žešće. "Vlada je dodatno udarila na poduzetnike, to će dovesti do pada investicija, a ne rasta", rekla je i upozorila da je prošle godine "napokon zabilježen rast BDP-a", dok će, kako kaže, ove godine BDP pasti.

O političarima u nadzornim odborima i upravama: "Prerizično vraćanje kotača unatrag"

Upozorila je i da je vraćanje vladajućih političara u nadzorne odbore i uprave državnih poduzeća "prerizično vraćanje kotača unatrag". Naglasila je da je prošla Vlada uspjela učiniti mnogo kako bi se depolitizirala javna uprava te da u nadzorne odbore i uprave putem javnih natječaja uđu kompetentni ljudi. Pritom je podsjetila na činjenicu da se javni natječaji mogu osporavati, za razliku od imenovanja.

Na kraju je govorila i o registru branitelja, rekavši da njegovu objavu onemogućuje zakon o zaštiti podataka. Pozvala je građane koji znaju da slučajeve nezakonitoga stjecanja statusa branitelja da to i prijave. Na isto je pozvala i ministra branitelja Predraga Matića Freda. Kako je rekla, dok je bila resorna ministrica i ona je dobila mnogo takvih anonimnih prijava i sve je proslijedila USKOK-u.

Pročitajte više