Kraj subvencijama za obnovljive izvore energije?

 Foto: scx.hu

EUROPSKA komisija objavila je smjernice, kojima se smanjuju subvencije obnovljivim izvorima energije.

Unutarnje energetsko tržište EU mora osigurati sigurnu opskrbu energije po pristupačnim cijenama. U nekim specifičnim slučajevima, intervencija države je neophodna, ali ona mora biti uravnotežena, jer u suprotnom subvencije mogu stvoriti poremećaje na tržištu, navodi Europska komisija u svom priopćenju.
 
Obnovljivi izvori energije – vjetro i solarne elektrane – dugo vremena su promatrane kao nova tehnologija, i bile su im potrebne potpore kako bi došlo do njihovog razvoja. Kako je tehnologija napredovala, troškovi ulaganja u obnovljive izvore su pali, a proizvodnja je postala masovnija, te su mnoge zemlje Unije počele s reformama programa potpore obnovljivim izvorima energije.
 
"Krajnji cilj  je da se osigura sigurna i pristupačna opkrba energije za stanovništvo i poslovne subjekte. Javne potpore moraju biti u skladu s tim ciljevima. One moraju biti učinkovite i prilagodljive s obzirom na okolnosti", rekao je Guenter Oettinger, povjerenik Europske komisije za energetiku.
 
Kada nema sunca i vjetra, električnu energiju i dalje treba proizvoditi u dovoljnim količinama, kako bi tržište imalo stabilnu opskrbu.
 
S porastom udjela obnovljivih izvora energije, stabilnost opskrbe je dovedena u pitanje, te nekoliko zemalja EU razmatra financiranje rezervnih izvora, poput elektrana na plin i ugljen, koje je moguće aktivirati po potrebi.
 
 

Pročitajte više