Kraj talibanske proljetne ofenzive: Afganistanske snage sigurnosti u zoru ubile i posljednjeg napadača

ŽESTOKE borbe u Kabulu napokon su okončane - nakon 18 sati ubijen je i posljednji Taliban koji je pružao otpor i nastavio pucati na afganistanske snage u blizini Parlamenta na zapadu zemlje, javlja BBC.

Prema izjavama djelatnika snaga sigurnosti, u borbama koje su počele jučer oko podneva i trajale do danas u zoru, ubijeno je 36 Talibana, osam članova afganistanskih snaga sigurnosti te troje civila. U sukobima je ranjeno još najmanje 65 osoba, od koji je 25 civila.

Krvavi obračuni zbog uvrede

Talibani su u Kabulu jučer napali sjedište NATO-a, strana izaslanstva te afganistanski Parlament. Pucnjava se nastavila tijekom cijele noći, sve dok danas rano ujutro nije ubijen i posljednji napadač. Afganistanske snage napale su jučer gradilište u okrugu Wazir Akbar Khan, koje su pobunjenici koristili kao bazu.

Službenici su također potvrdili da su uhitili dvojicu muškaraca koji su planirali izvesti samoubilački bombaški napad i ubiti drugog potpredsjednika Afganistana Mohammada Karima Khalilija.

Talibani tvrde da su ovi napadi reakcija na nedavne tvrdnje NATO-a kako je talibanski otpor sve slabiji. "Ovi napadi samo su početak naše proljetne ofenzive i planirali smo ih mjesecima", izjavio je glasnogovornik Talibana Zabihullah Mujahid za Reuters.

Talibani su napali i ostale vladine zgrade u provinciji Logar, zračnu luku u istočnom gradu Jalalabadu te policijsku postaju u gradu Gardezu u provinciji Paktia.

Pročitajte više