Krajem tjedna snježne mećave i 70-ak centimetara snijega: "Ostavite automobile doma"

Foto: Čitatelj Indexa Milan R.

DOLAZI nam jaka snježna fronta. Snijeg cijeli dan jako pada u Gorskom Kotaru i Lici, zabijelio je danas Čakovec, Varaždin, Krapinu, dijelove Zagreba i još neke gradove, a u srijedu tijekom noći će se proširiti i na ostatak zemlje te padati još jače.

> Vaše snježne fotografije šaljite nam na mail foto@index.hr - navedite ime autora, mjesto i vrijeme snimanja! Hvala

Danas u 19 sati na Zavižanu je izmjereno najviše snijega - čak 98 centimetara, javljaju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Na Sljemenu ima 52 centimetra, na mjernoj stanici Parg-Čabar 42, a u Gospiću 27.


U srijedu će na Jadranu povremeno biti kiša i grmljavina, a u unutrašnjosti susnježica, koje ponegdje može biti i uz sjeverni Jadran. Vjetar će biti slab do umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni.

Olujni vjetar na moru

Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u Dalmaciji umjereno i jako, na udare olujno jugo, prema kraju dana u slabljenju. Jutarnja temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 3 do 9. Najviša dnevna između -1 i 5, na Jadranu od 7 do 13 °C.

Snijeg će u noći na četvrtak početi padati u većini zemlje, a tijekom četvrtka će pojačati. Očekuju nas i snježne mećave. U gorskim predjelima očekuje se do 70 centimetara dok u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj meteorolozi predviđaju i do pola metra snijega.


U zagrebačkoj zimskoj službi 227 interventnih ekipa priprema se za najavljeni snijeg čija se glavnina očekuje u noći sa četvrtka na petak.

"Upozorio bih sugrađane da ako nije najveća nužnost da posebno u petak ne idu na posao svojim vozilima nego da ih ostave doma i idu javnim gradskim prijevozom", rekao je  RTL-u Alen Gospočić, direktor Zagrebačkih cesta.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, snijega bi u dijelovima unutrašnjosti moglo biti i tijekom vikenda i u ponedjeljak.

Foto: Tomislav Živković/Crometeo

Pročitajte više