Kriza i u DORH-u: Bajić tvrdi da nema dovoljno ljudi i novca pa mora ići u nagodbe!

U POSLJEDNJE vrijeme kada god se piše o velikim suđenjima, tada je obavezno i pisanje u medijima o mogućim nagodbama, a hrvatska javnost detaljno je upoznata s do sada nedovoljno poznatim terminom - oprosnica. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji uskoro pred zastupnicima u Saboru predaje izvješće za prošlu godinu, ima za to i objašnjenje. Naime, Bajić tvrdi kako ih u DORH-u nema dovoljno ljudi, a čini se da su ostali i bez novca.

Svejedno premalo nagodbi

"Nepopunjeno je na 31. prosinca 2011. bilo 25 mjesta državnih odvjetnika i 136 mjesta zamjenika državnih odvjetnika. Također je značajan broj nepopunjenih mjesta savjetnika, vježbenika i službenika, prvenstveno zbog nedostatka sredstava, ali i zbog malih primanja, uslijed čega je teško naći kandidate s odgovarajućom razinom znanja i sposobnosti za rad za mjesta savjetnika, IT stručnjaka i stručnih suradnika specijaliziranih struka", stoji u izvješću DORH-a koje će se ovih dana naći na stolovima zastupnika u Saboru.

Bez obzira što je hrvatska javnost često nezadovoljna nagodbama Bajić tvrdi da kada je u pitanju štednja sredstava potrebnih za rad državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u širem smislu, ne može biti zadovoljan s brojem nagodbi i sporazuma zaključenih u 2011. godini.

Naime, Bajić piše da uz postojeće snage DORH-a, samo uz uvjet da najmanje 60 posto predmeta završi bez rasprave moći će se obaviti svi poslovi.

Od 282 milijuna kuna, 243 milijuna potrošili na plaće

"Nužno je primjenjivati sporazumijevanje (nagodbu) kada za to postoje uvjeti, također treba daleko više primjenjivati kazneni nalog i druge alternativne načine skraćivanja postupka. Tek ako ćemo u tome biti dosljedni, postojeći broj zaposlenih moći će obaviti te poslove. Isto se odnosi i na rad u građansko-upravnim odjelima", opravdava se Bajić dodajući da u pojedinim sredinama DORH teško popunjava upražnjena mjesta,


Valja naglasiti kako je u 2011. godini odobreno iz proračuna 282 milijuna kuna, od čega je za plaće otišlo 243 milijuna kuna.

Bajić: Naći ćemo se u velikim teškoćama 2012. godine

"Nedostatak materijalnih sredstava, a posebno nedostatak prostora i opreme u državnim odvjetništvima, kao i procjena predviđenih potreba za plaćanje intelektualnih i drugih usluge nužnih za primjenu novog Zakona o kaznenom postupku već sada pokazuju kako će se većina državnih odvjetništava naći u teškoćama u 2012. godini", navodi Bajić u izvještaju dodajući da će biti posebno teško u vezi implementacije informatičke podrške.
 
Bajić od države traži više novca za rad Odvjetništva, a zanimljivo je kako tvrdi da bi se temeljem mogućnosti da se oduzima imovinska korist, taj novac i mogao vratiti u proračun.

Traženje alibija

"Državno odvjetništvo ističe kako je oduzimanje imovinske koristi, izricanje i naplata sporednih novčanih kazni i troškova postupaka, dugoročan projekt i na taj način planiramo u proračun vratiti barem 2/3 sredstava koja se troše za rad državnih odvjetništava. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pokazuje kako je to moguće", smatra Bajić.

Pročitajte više