Kuba je u dogovoru sa SAD-om oslobodila 53 zatvorenika

Foto: Guliver Image / Getty Images

KUBA je oslobodila svih 53 zatvorenika u skladu s dogovorom iz prosinca sa Sjedinjenim Državama radi obnove diplomatskih odnosa, rekli su u ponedjeljak visoki američki dužnosnici.

Po njihovim riječima, taj je potez "važan korak" i određuje pozitivan ton za početak diplomatskih pregovora o normalizaciji odnosa nakon više od pedeset godina neprijateljstva. Ti pregovori zakazani su za idući tjedan u Havani.

"Kuba je oslobodila 53 politička zatvorenika", rekao je jedan od njih koji je želio ostati anoniman. Većina oslobađanja dogodila se u zadnjih nekoliko dana.

Vodeći kubanski disidenti rekli su da do nedjelje nisu primili obavijest o završetku oslobađanja političkih zatvorenika, te da oni znaju samo za 39 oslobođenih otkako je 17. prosinca objavljen početak normaliziranja odnosa.

Patriotska unija Kube (UNPACU) kaže da je većina puštenih upozorena da će se vratiti u zatvor nastave li s oporbenim aktivnostima.

Kuba je pristala pustiti zatvorenike u skladu s prosinačkim dogovorom između vlade predsjednika Baracka Obame i Raula Castra.

Pročitajte više