Latinskoj Americi prijeti epidemija raka

Foto: Ilustracija

ZNANSTVENICI su poručili da Latinskoj Americi prijeti epidemija karcinoma ukoliko vlada ne reagira brzi i ne unaprijedi zdravstveni sustav, prenosi AFP studiju iz britanskog The Lancet Oncology. Naime, znanstvenici su objavili kako u Latinskoj Americi od karcinoma umre 13 od 22 bolesne osobe, dok ih u SAD-u toliko umre na 37 bolesnih umre 13, a u Europi na 30 slučajeva.

Glavni razlog toliko velikom broju smrti je taj što jako mnogo osoba sazna da boluje od karcinoma tek u kasnijoj fazi bolesti kada je gotovo nemoguće izliječiti se. Također, više od pola stanovništva Latinske Amerike nema uopće ili nema adekvatno zdravstveno osiguranje.

"Znanstvenici procjenjuju da će do 2030. godine u Latinskoj Americi i na Karibima čak 1,7 milijuna ljudi oboljeti od karcinoma, od čega će ih čak milijun umrijeti", otkriveno je na konferenciji u Sao Paolu.

Organizatori konferencije poručili su kako vlada na smanjenje smrti od karcinoma može utjecati s relativno malim troškovima: tako da stanovnike ohrabruje da prestanu pušiti, da smanje unos alkohola te da usvoje zdrave navike života.

Pročitajte više