Legendi Divljeg zapada, američkom Coltu, prijeti bankrot

Foto: Colt (Facebook)

VJEROJATNO najpoznatija svjetska firma za proizvodnju oružja, američki Colt, na rubu je bankrota. Ovu firmu je 1855. ustanovio Samuel Colt, čovjek koji je na američkom Divljem zapadu popularizirao poznate revolvere s šest metaka.

Kako javlja Reuters, prodaja Coltovih proizvoda prošle je godine pala za 30 posto, što je glavni razlog zbog kojeg Colt svojim kreditorima prošlog mjeseca nije uspio vratiti 10,9 milijuna eura duga koji je došao na naplatu. Colt je ukupno dužan 250 milijuna dolara.

No, većinski vlasnik Colta, investicijski fond Sciens Management, i dalje se ne želi odreći vlasništva nad firmom, s obzirom da u 2015. i 2016. predviđa rast od 24 posto. Od kreditora stoga traže suglasnost za izdavanje novih obveznica u iznosu od 450 dolara za svaku dosad izdanu obveznicu u vrijednosti od 1000 dolara.

Da bi se ovaj plan ostvario, na izdavanje novih obveznica, i odustajanje od čak 55 posto svojih potraživanja, moraju pristati gotovo svi vjerovnici Colta. No, u suprotnom bi firma mogla završiti u bankrotu, što će značiti rasprodaju imovine u stečajnom postupku, a u tom bi slučaju vjerovnici mogli ostati bez ičega.

 
 
 
 

Pročitajte više