Leko: U modernim demokracijama javlja se nova "financijska, bankarska vlast"

Foto: Hina

DEMOKRACIJA je naš svijet, naša odluka i budućnost, poručio je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko studentima prava koji u organizaciji hrvatskog ogranka Europske udruge studenata prava (ELSA) sudjeluju u projektu Simulirani parlament.

Svrha je projekta upoznati studente sa zakonodavnim postupkom u Saboru, poticati toleranciju, pluralizam, retoričke sposobnosti i političku svijest. U projektu sudjeluje više od sto studenata sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a na simuliranoj saborskoj sjednici studenti će raspraviti Zakon o udomiteljstvu.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što su studenti i ove godine pokazali zanimanje za rad Sabora i za hrvatsku demokraciju koja "podrazumijeva odgovornost svih u društvu".

Studente je podsjetio da po Ustavu i načelima demokracije, vlast proizilazi i pripada građanima, da je u Hrvatskoj podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

Financijska, bankarska vlast

U modernim demokratskim državama, na žalost, javlja se i četvrta vlast koja je jača od te tri, "to je financijska, bankarska vlast", konkretizirao je predsjednik Sabora.

U Saboru su, kaže, od početka shvatili da je važno da građni znaju o čemu odlučuju i što mogu očekivati od pojedinih dijelova vlasti.

Važno je da vlasti međusobno surađuju i da se međusobno kontroliraju, rekao je Leko, primjetivši da je to lako napisati, ali teško provesti, posebno ako građani nemaju svijest koja je njihova uloga u demokaraciji.


Predsjednik Sabora drži da hrvatsko društvo u demokratskom smislu napreduje vrlo značajno i dobrim koracima, da u toj edukaciji sudjeluje i Sabor koji kroz projekte simuliranog parlamenta svim uzrastima, od osnovnoškolaca do studenata, omogućuje da uče o donošenju odluka.

Otvorili smo Sabor od osnovaca do studenata, da kroz simulirane sjednice nauče kako je teško odlučivati o stvarima za koje niste stručnjak, naveo je Leko koji je studentima zaželio da čim više "idu u praksu".

Želim da se u Saboru osjećate dobro, da je ovo vaš parlament, jer demokracija je naš svijet, naša odluka i naš budućnost, poručio je studentima.

Pročitajte više