Leko: Zainteresiranost Hrvatske i EU za stanje u BiH nije ilegalna

Foto: Hina

HRVATSKA ne nosi nikakve recepte Bosni i Hercegovini i želi pomoći toj zemlji u najboljoj namjeri da sva tri naroda u BiH nađu rješenje koji će osigurati ravnopravnost na načelima kakva vrijede u Europskoj uniji, a rasprave poput onih o federalizaciji BiH ili trećem entitetu, kakve su se čule i u Hrvatskom saboru, sastavi su dio demokratskog dijaloga i prava zastupnika da iskažu svoje mišljenje, kazao je u četvrtak u Sarajevu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Zainteresiranost Hrvatske i EU za stanje u BiH nije ilegalna", kazao je Leko novinarima potvrdivši poznato opredjeljenje Hrvatske kako će prihvatiti sva demokratska rješenja dogovorena unutar same BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora doputovao je u četvrtak u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini koji će uz Sarajevo obuhvatiti i posjet Mostaru.

Nakon sastanka kojega je imao s članovima vodstva parlamenta Bosne i Hercegovine Leko je kazao kako je stajalište Hrvatske da svoje iskustvo individualnog pristupa Uniji može prenijeti i Bosni i Hercegovini i da će joj to koristiti na putu ka EU.

Hrvatska kao članica EU ima obvezu pomoći zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu ka euroatlantskim integracijama no bez nametanja stajališta, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

"Hrvatska će odgovorno zastupati BiH u EU"

Upravo iskustvo parlamenata u pristupanju Uniji bila je jedna od središnjih tema razgovora u Sarajevu.

Hrvatska podupire načela federalizma koja vrijede u Uniji i rezoluciju Europskog parlamenta iz veljače vezanu za BiH, ali svoje usluge temelji na međusobnim dogovorima službenih predstavnika BiH, pojasnio je Leko. "To uvijek naglašavamo i to je načelo u koje mogu vjerovati svi narodi u BiH", kazao je Leko.


Najavio je i kako će Hrvatska odgovorno zastupati BiH u EU podsjećajući kako dvije zemlje ostaju trajni susjedi.

"Mi nismo nigdje odselili iako smo u EU", kazao je Leko dodajući kako je prioritet za Hrvatsku osigurati mir i razvojni potencijal jugoistoka europskog kontinenta.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović kazao je kako će BiH funkcionirati kao normalna država tek kada postane ravnopravna zajednica tri naroda.

"Uvjeren sam da i RH kao jedan od jamaca Daytonskog sporazuma ima svoju ulogu. Žalosti me kada iskazano prijateljsko stajalište Hrvatske netko doživljava kao neprijateljsko", kazao je Čović spomenuvši pritom osude iz Sarajeva na račun zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog mišljenja koje on iskazuje ili napade na premijera Zorana Milanovića kada je početkom veljače posjetio Mostar nakon izgreda u tom gradu.

"Nitko nam izvana neće uvesti treći entitet, niti će nam izgraditi gospodarstvo", kazao je Čović, koji je razgovore s Lekom je opisao kao otvorene i prijateljske.

"Istaknuli smo probleme koji nas opterećuju", kazao je Čović dodajući kako je jedinstveno stajalište da BiH ima europsku budućnost.

"Hrvatska može pomoći da bar danas počnemo primjenjivati standarde koji vrijede u tom dijelu svijeta", kazao je Čović.

BiH mora sama riješiti svoje unutarnje probleme

Istaknuo je kako BiH sama mora riješiti svoje unutarnje probleme, bez obzira na različite poruke koje se šalju.

BiH bi što prije trebalo stabilizirati ali i urediti po mjeri sva tri naroda, kazao je Čović dodajući kako je uvjeren da će joj na tom putu Hrvatski sabor uvijek biti prijatelj.

Čović je pozdravio i najavu dolaska hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić u Sarajevo, planiranog za petak, istaknuvši da ona ima jasnu politiku prema BiH.

Nakon posjeta Sarajevu predsjednik Hrvatskog sabora Leko otputovao je u Mostar, gdje će boraviti i u petak.

Leko: Međureligijski dijalog doprinos povratku povjerenja

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko susreo se u četvrtak s predstavnicima katoličke crkve i islamske zajednice u Mostaru i pri tome istaknuo kako Hrvatske podupire njihov međusobni dijalog koji je doprinos povratku povjerenja i izgradnji države triju jednakopravnih naroda i građana te zemlje.

Po dolasku u Mostar iz Sarajeva, predsjednik Hrvatskog sabora susreo se s gvardijanom franjevačkog samostana u Mostaru fra Ikom Skokom te se s izaslanstvima zadržao u kraćem razgovoru u zgradi samostana. Obišao je staru gradsku jezgru te je na Starome mostu podupro međureligijski dijalog, a posjetu katoličkoj i pravoslavnoj crkvi te džamiji ocijenio važnom simbolikom obnove BiH.


"Čini mi se da je ovo kao simbolika Bosne i Hercegovine i moja potpora takvoj BiH. Tim više što čujem, a sada će nadam se biti potvrđeno, da postoji stalni dijalog između tri glavne religije u Bosni i Hercegovini", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Pri tome je razgovore u Sarajevu ocijenio 'odličnim, iskrenim, otvorenim i vrlo korisnim' te se zauzeo za postizanje unutarnjeg dogovora i bosanskohercegovački put u euroatlantske integracije.

"Naravno, podupirem i takve dijaloge i takve procese kao i napredak cijele BiH na putu prema europskih i euroatlantskih integracija. Želimo Bosnu i Hercegovinu cjelovitu, funkcionalnu, demokratsku s uređenom ravnopravnošću sva tri naroda i svih građana BiH", dodao je Leko.

U pratnji fra Ike Sloke, predsjednik Hrvatskog sabora je posjetio džamiju Koska gdje ga je dočekao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović, te se nakon toga uputio u posjet pravoslavnoj crkvi u Mostaru gdje ga je dočekao paroh Radivoje Krulj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko večeras u Mostaru će nazočiti tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Večernji list BiH gdje se dodjeljuje priznanje za osobu godine. Zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom je supokrovitelj ove manifestacije na kojoj bi se trebao i obratiti u izravnom prijenosu Radiotelevizije BiH.

Sutra je predviđen njegov susret sa časnim sestrama u samostanu Sv. Franje u Bijelom Polju, te će održati predavanje studentima "Politika proširenja Europske unije" i susresti se s rektoricom Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Ljerkom Ostojić.

Pročitajte više