Libijska vlada upozorava na novu paravojnu prijetnju: "Ugrožena je sigurnost građana"

Screenshot: YouTube

LIBIJSKA je vlada u četvrtak optužila parlament da ugrožava sigurnost glavnoga grada jer na zaštiti skupštine angažira paravojne snage sa zapada zemlje.

Predsjednik parlamenta Nuri Abu Sahmain pozvao je u Tripoli skupinu Središnji štit pošto su naoružani napadači u nedjelju napali parlament. Odmetnuti general Halifa Haftar preuzeo je odgovornost za taj napad.

"Vlada je primijetila ulazak snaga koje ne pripadaju vlastima, Središnji štit", rekao je novinarima ministar kulture Habib Lamin. "To je prijetnja sigurnosti stanovnika Tripolija", rekao je. "Riječ je o teškoj i opasnoj situaciji".

Od 2011. i pada predsjednika Moamera Gadafija Libija je razapeta između sukobljenih milicija, a suočena je i sa sve dubljim raskolom između vlade i parlamenta, općeg nacionalnog kongresa (GNC).

I GNC je podijeljen između islamista i umjerenjaka, a i po regionalnim i plemenskim linijama što onemogućuje odlučivanje i izglasavanje zakona. Parlament još nije odobrio proračun niti potvrdio vladu novoga premijera Ahmeda Maitika imenovanog u kaotičnim izborima koje su osporili mnogi parlamentarni zastupnici.

Paravojne snage koje je pozvao Abu Sahmain stižu iz zapadnoga grada Misrate, snažnog islamističkog uporišta.

Pročitajte više