Licemjerje u obrani slobode medija: Kod kuće brišu pod novinarima, a u Parizu šokirani napadom

Foto: FAH

U NEDJELJU je 3,7 milijuna ljudi diljem Francuske žalovalo, okupljeno kako bi odali počast ubijenima u prošlotjednim terorističkim napadima.

Svjetski čelnici došli su i simbolički podržati slobodu mišljenja i izražavanja, u nastojanju da podignu zastavu slobode medija visoko, pod budnom paskom međunarodne javnosti.

Više od 50 čelnika država iz svakog kutka zemlje klicali su: "Charlie, Charlie, sloboda govora", no usprkos toj gromoglasnoj predstavi jedinstva i sloge oko jedne od važnijih mantri zapadnih demokracija, ne može se ne lecnuti na licemjernu prisutnost nekih svjetskih čelnika. Iako su na skupu u Parizu svi bili jednoglasni u potpori slobodi govora u Francuskoj, na domaćem terenu ne prezaju od proganjanja onih koji promiču slobodu govora i slobodu medija, prenosi Washington post.

Britanski premijer David Cameron

Cameron je u 2013. godini zaprijetio novinama kako će pokrenuti sudske postupke protiv onih koji objavljuju podatke o informacijama vezanima uz zviždača Edwarda Snowdena.

Nakon što je Guardian ipak objavio te informacije, Cameron je prisilio urednike da unište uskladištene podatke i hard diskove na kojima su bili pohranjeni.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu


U srpnju, za vrijeme trajanja izraelsko-palestinskog sukoba, Novinari bez granica prenijeli su vijesti o namjernom izdvajanju novinara, njihovom uhićivanju i zastrašivanju od strane izraelskih sigurnosnih snaga.

Turski premijer Ahmet Davutoglu


Turska je u 2012. i 2013. godini bila svjetski prvak u bacanju novinara u zatvor, a tu je titulu izgubila tek prošle godine, kada ju je s trona zbacila Kina.

Veliki broj novinara i dalje je u zatvoru, a Davutogluova Vlada trenutačno sudi 70 novinara koji su pokrivali slučaj korupcije u zemlji.

Slovenski premijer Miro Cerar

U 2013. godini, slovenski bloger Mitja Kunstelj osuđen je na šest mjeseci zatvora jer je uvrijedio i difamirao dvojicu novinara na svojemu blogu.

Još niz svjetskih čelnika koji su se pojavili na komemoraciji u vlastitoj zemlji podržavaju prakse koje su u potpunosti suprotne od proklamiranih stavova o "važnosti zaštite medijskih sloboda", a među njima su bili i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, jordanski kralj Abdullah II, predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita, katarski šeik Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani, irski premijer Enda Kenny, saudijski ambasador u Francuskoj Mohammed bin Ismail Al Al-Sheikh, poljska premijerka Ewa Kopacz te mnogi drugi.
 

Pročitajte više