Linić: Razmišljamo o rebalansu proračuna, ali ne planiramo nove rezove

Foto: Tea Čimaš/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić potvrdio je da u Vladi razmišljaju o rebalansu državnog proračuna.

Linić je rekao da će rebalans biti tema u Vladi kada se bude donosio prijedlog proračuna za 2014. godinu, odnosno projekcije proračuna za 2015. i 2016. godinu.

"Godinu i pol dana čekanja, opraštanja, pogodovanja je završilo. Logika proračuna 2013. će biti naplata svih potraživanja onih koji svoje obveze prema državi nisu sredili. To nije nikakva prijetnja, nego vrlo jasna poruka - hoćemo disciplinu. Prikupljanje prihoda je nešto što je obveza Ministarstva i prikupljanjem prihoda probat ćemo riješiti sve potrebe proračuna za 2013. godinu. Jednostavno ćemo inzistirati na disciplini, ali daljnjih poruka za rezanje ni od strane Ministarstva financija, a ni, koliko ja znam, od strane ostalih ministarstava, nema", tvrdi Linić.

"Očito je da smo imali preniske trošarine u odnosu na europski prosjek i to ćemo povećati"

Hoće li biti novih zaduženja, Linić za sada ne može potvrditi.

"Vidjet ćemo, ovisno o prihodima, što ćemo do kraja godine, ali za sada smo se zadužili tri milijarde za zdravstvo, što nije bilo predviđeno planom. Prema tome, u tom su dijelu moguće određene korekcije, ali to će biti predmet rasprave o proračunu", kaže Linić.

Boljem punjenju proračuna u prilog idu i više trošarine.

"Evidentno je da su trošarine na cigarete i motorna goriva predmet koji će se često mijenjati tijekom ove godine, a promjene koje su uslijedile, uslijedile su prije svega zbog usklađivanja naših niskih trošarina s Europskom unijom. Prema tome, očito je da smo imali prenisko oporezivanje u odnosu na europski prosjek i to ćemo povećati", zaključio je Linić.

Pročitajte više