Linić prijeti Indexu, ali ne daje odgovore o putovanju u Dubai!

Foto: Index

MINISTAR financija Slavko Linić 2013. godinu dočekao je u Dubaiju u društvu supruge, što je Index prvi objavio, a njegov godišnji odmor na toj luksuznoj destinaciji danima je među glavnim temama razgovora, uz neizostavno pitanje - koliko je sve to koštalo? A zatim se postavilo i pitanje koliko je zapravo dana bio u Dubaiju!

Svoj odmor te upit je li istina da je uživao u hotelu u kojem noćenje stoji tri prosječne hrvatske plaće, Linić je prokomentirao riječima: "Moram reći da to je neistina. Zaista sam za doček Nove godine bio u Dubaiju, u hotelu s četiri zvjezdice, gdje je trodnevni aranžman za mene i suprugu bio šest tisuća kuna", kazao je za RTL Danas, dodajući pritom kako ne misli da time u vrijeme dok Vlada građanima govori da štede šalje krivu poruku: "Živim svoj život, ali ono što je najvažnije - plaćam porez i sve svoje račune sam". Napomenimo samo kako Index nije ni objavio da je Linić spavao u skupom hotelu, već da je snimljen ispred hotela koji je, za one koji ne znaju, između ostalog i turistička atrakcija.  

Čim smo čuli Linićevu izjavu o "trodnevnom aranžmanu", kontaktirali smo glasnogovornicu Ministarstva financija s jednostavnim upitom - od kad do kad je Linić točno boravio u Dubaiju, budući da naš čitatelj tvrdi da ga je fotografirao 28. prosinca, a Linić tvrdi da je ondje u trodnevnom aranžmanu dočekao Novu godinu. Index je pokušao provjeriti autentičnost fotografija - GPS lokacija je točna, i GPS datum je 28. prosinca 12.55 sati, odnosno 12.45 sati, no i tim datumima, oni koji se razumiju u to, mogu manipulirati (detaljnije podatke o fotografiji na kojoj je ministar Linić možete vidjeti OVDJE).

Stoga smo od Linićeve glasnogovornice pokušali saznati kada je ministar otputovao u Dubai, jer ako je snimljen 28. prosinca, morao je u Dubaiju biti minimalno pet dana (od 28. prosinca do 1. siječnja), što uključuje i minimalno četiri noćenja - 28., 29., 30. i 31. prosinca. No, jedini odgovor kojeg smo jučer na postavljeni upit dobili od glasnogovornice Ministarstva financija glasi: "Ministar Linić već je danas u izjavama za medije kazao sve što smatra potrebnim o boravku u Dubaiju".

Realne cijene nekoliko puta veće - od 14 do 26 tisuća kuna


A u Linićevoj matematici osim dana boravaka u Dubaiju još nešto ne štima - cijena trodnevnog aranžmana od šest tisuća kuna za dvije osobe, koja je posve nerealna, bilo da se odlučio za aranžman neke od putničkih agencija, bilo da je sam rezervirao zrakoplovne karte i hotelski smještaj.

Šest tisuća kuna za dvije osobe u prosjeku doista stoje tri noćenja u hotelima u Dubaiju koji nose četiri zvjezdice u top terminima poput novogodišnjeg, no do Dubaija treba nekako i stići, a za to su potrebne i ne baš jeftine avionske karte, čije se cijene zajedno s aerodromskim pristojbama, ovisno o terminu i broju presjedanja te samoj aviokompaniji, kreću od minimalnih četiri tisuće kuna po osobi (letovi u ne baš atraktivnim terminima, s više presjedanja i dugim čekanjima između letova) do vrtoglavih desetak tisuća kuna po osobi u iznimno traženim terminima kod boljih aviokompanija uz minimalni broj zaustavljanja i presjedanja.

Tom računicom su Linić i njegova supruga za odmor, uz već spomenutih šest tisuća kuna troškova smještaja u hotelu, morali izdvojiti još između osam i 20 tisuća kuna za sam put. Tako finalna cijena raste na između 14 i 26 tisuća kuna za dvije osobe.

Hrvatske turističke agencije su novogodišnje aranžmane u Dubaiju za šest dana uz četiri noćenja u hotelima s četiri zvjezdice prodavale u prosjeku za šest tisuća kuna po osobi, ali tu nisu bile ubrojene zrakoplovne takse koje iznose gotovo tri tisuće kuna (konačna cijena oko devet tisuća kuna po osobi), što bi značilo da je za dvije osobe doček Nove godine u Dubaiju stajao oko 18.000 kuna.

Index će o zlorabljenju vlasti, malverzacijama i korupciji nastaviti pisati bez obzira na prijetnje!

Prije nego se hvali "poštenom plaćom kojom si može priuštiti put u Dubai", Linić bi mogao razmisliti kolike plaće imaju hrvatski građani koji njemu i njemu sličnima tu "poštenu plaću" redovito osiguravaju.

Linićev komentar kako "za razliku od onih portala koji to objavljuju, a ne plaćaju obveze prema državi" on ispunjava svoje obaveze državi, doživljavamo kao prijetnju: prestanite pisati o meni ili ćete za vrat dobiti poreznu. No, Linić ima jedan problem: Index posluje pošteno i obveze izvršava kako najbrže može, koliko brzo već poštene kompanije to mogu nakon što im vlast isiše zadnju lipu, kako bi se mogli financirati stranački uhljebi i paraziti, te putovanja u Dubai i Monte Carlo.

Linić nema problem s vlasnicima medija koji su ogrizli u kriminal, pod uvjetom da o njemu,  Milanoviću i drugim ministrima pišu pozitivno. Takvima reprogramiraju dugove i osiguravaju kredite. No Index nije i neće biti dio te priče. Za razliku od vlasti omiljenih medija koji se kriminalom bave, pa o njemu ne pišu - Index se kriminalom ne bavi, pa o njemu može pisati.

Indexova funkcija nije da služi vlasti i postiže kompromise s moćnicima, već da služi građanima i istini. O zlorabljenju vlasti, malverzacijama i korupciji nastavit ćemo pisati bez obzira na prijetnje, pa makar dolazile od najmoćnijih pojedinaca u državi.

Pročitajte više