Linić u Saboru u papirima do grla, SDP najavio istragu

Foto: Hina

DAN NAKON što je na press konferenciji u Rijeci napao Zorana Milanovića, Slavko Linić došao je u Sabor. Bivši je ministar, naravno, privukao veliku pozornost novinara i fotografa, ali on se pretvarao kao da se ništa neobično ne dešava. Sjeo je na svoje mjesto i bacio se na proučavanje dokumentacije vezane za dnevni red Sabora.

Podsjećamo, Linić je Milanovića jučer optužio da ga je smijenio s mjesta ministra financija kako bi zaštitio interese svoje obitelji i prijatelja. Milanovićevog brata Krešimira optužio je za šetanje po institucijama i pozivanje na premijerovo ime kako bi ostvario svoje poslovne interese. U tome mu je, prema Liniću, pomagala i Nada Čavlović Smiljanec. Također, Linić tvrdi da je Milanović zloupotrijebio svoj utjecaj na način da ga je stavio pod nadzor obavještajnih službi, te ga pokušava pospremiti u zatvor.

Dragovan: Odbor će ispitati Linićeve navode, nema guranja stvari pod tepih

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Igor Dragovan najavio je jutros u Saboru da će Odbor ispitati navode Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović zloupotrijebio obavještajne službe.

"Ne želim vjerovati u to, ali želim reći jasno da će Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora ispitati i argumentirane i neargumentirane sve navode kako bi se skinula svaka sumnja sa mogućih protuzakonitih zlouporaba sigurnosno-obavještajnog aparata. Ako to postoji. Nema guranja stvari pod tepih. Ako postoji ikakva sumnja, Odbor će provesti nadzor, vidjeti i utvrditi pravo stanje stvari".


Dragovan je rekao da će se time Odbor pozabaviti već na idućoj sjednici Odbora u srijedu. Na pitanje mogu li Vlada i SDP nakon Linićevih teških optužbi na račun Milanovića uopće funkcionirati normalno, Dragovan je kratko odgovorio.

"I SDP i Vlada, može i mora funkcionirati normalno, a ja više od toga neću ovdje govoriti. Želim prije svega, o tim stvariima razgovarati u stranci, na tijelima. To je moja odgovornost", istaknuo je Dragovan.

Orešković: O Milanovićevu sukobu interesa samo na temelju dokaza i činjenica

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković istaknula je danas da Povjerenstvo može o optužbama bivšeg ministra finacija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović pogodovao svojim rođacima i prijateljima odlučiti samo u zakonom propisanom postupku na temelju dokaza i činjenica.

Ocjenu je li neka situacija sukob interesa ili ne, Povjerenstvo može dati samo nakon što na temelju prikupljenih dokaza utvrdi relevantne činjenice, i to isključivo u propisanom postupku na sjednici Povjerenstva koja je javna, naglašava Orešković u priopćenju.

U svim situacijama kada Povjerenstvo smatra da informacije objavljene u medijima po svom sadržaju predstavljaju povod za provjeru je li u postupanju dužnosnika došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo će od nadležnih državnih tijela zatražiti potrebne obavijesti, pojašnjenja i dokumentaciju, dodala je.


Povjerenstvo će pokrenuti postupak ako iz prikupljene dokumentacije proizlazi da postoje razlozi za to, a u ovom slučaju postupit će na isti način kao i u svim drugim predmetima do sada.

Orešković je u telefonskom razgovoru rekla Hini da pojedini analitičari ili udruge iz nevladinog sektora mogu donositi ocjene o sukobu interesa kakve žele, no Povjerenstvo je kolektivno tijelo koje, kako bi zaštitilo svoj autoritet, ocjene o sukobu interesa mora donijeti isključivo na temelju činjenica i na javnoj sjednici.

Komadina: Neću glasovati za izbacivanje Linića iz SDP-a

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kazao je danas kako neće glasovati za izbacivanje bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke, ako dođe do takvog zahtjeva.

Komadina je novinarima na domjenku u povodu Dana Hrvatskog sabora rekao kako očekuje da će stranačka tijela odgovorno raspraviti ono što se događa, a na pitanje bi li premijer i predsjednik SDP-a trebao podnijeti ostavku na dužnosti koje obnaša, nakon što ga je Linić optužio za zlouporabu obavještajnog aparata odgovorio je: "To je stvar svakoga pojedinca, kako procjenjuje svoju odgovornost, a tijela su tu da rasprave o nama svima."


"Mislim da se stanje u SDP-u najbolje može opisati onom latinskom 'Quod licet Iovi, non licet bovi (Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu)'", rekao je Komadina i odmah dodao kako ne misli da je Milanović Jupiter ili da je Linić vol.

"Mislim da nisu tema njih dvojica, nego nešto drugo. Mi smo izgubili izbore i treba vidjeti i analizirati zašto smo ih izgubili, zašto su građani dali većinsko povjerenje stranci koja je objektivno sudski osuđena za upravljanje državom i, što je još važnije, zašto nisu izašli na izbore. Znači, tema je kako učiniti u Vladi da vratimo povjerenje, i kako učiniti u stranci da rejting prestane padati", ocijenio je Komadina.

Dodao je kako SDP ima stranačka tijela koja moraju razgovarati o nastaloj situaciji, te podsjetio da će se u iduću srijedu sastati Predsjedništvo SDP-a, a nakon toga, u subotu, i Glavni odbor stranke.

Na pitanje može li premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović imati podršku stranke nakon Linićevih optužbi da je zloupotrijebio obavještajni aparat kako bi se s njim obračunao, Komadina je odgovorio kako se osobno protivi "nabacivanju blatom" te kako je svaku optužbu potrebno dokazati.

"Treba se odgovorno ponašati. Građani očekuju pomake, ne očekuju ovo. SDP mora biti jak i stabilan, ne ovakav", kazao je Komadina.

"To nije stranka za koju sam zajedno s pokojnim Račanom, ostavio 18 godina svoga života"


 Sabor je proslavio svoj dan, no mnogi su komentirali obračun na relaciji Linić-Milanović. SDP-ov Šime Lučin smatra da se cijela priča treba raščistiti.

"Sad je u pitanju vjerodostojnost Vlade i SDP-a. Ono što je najvažnije mislim da ne smijemo ništa ostaviti da visi u zraku, jednostavno moramo raspraviti i vidjeti što je zapravo pozadina. Jer imamo sada dva stajališta, jednostavno to moramo raščistiti", ustvrdio je Lučin.

Bivši član SDP-a Milan Bandić također se osvrnuo na slučaj Linić-Milanović. "To nije stranka za koju sam zajedno s pokojnim Račanom, ostavio 18 godina svoga života", ustvrdio je Bandić.

"Ovo je bilo očekivano. Kada se 2,5 godine vrtite u krug, kada nemate kompetentan tim, nedostatak kompetencije i sinergije timskog rada, onda se događa ono što se dogodilo. Žalosno je što se to događa", kazao je Bandić.
 

Pročitajte više