"Mađari neće izručiti šefa MOL-a Hernadija"

Screenshot: YouTube

IME predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija sutra bi trebalo osvanuti na Interpolovoj tjeralici. Uslijedit će Europski uhidbeni nalog kojim Hrvatska traži njegovo izručenje zbog sumnji u davanje mita kad se prodavala INA.

No, male su šanse da će ga Mađarska izručiti, a pozvat će se na načelo prema kojem se nekoga ne može procesuirati za nešto za što je oslobođen, smatra odvjetnik Veljko Miljević. Naime, Mađari su istragu protiv Hernadija proveli i utvrdili da nema dokaza..

"Gotovo je sigurno da će oni nama to reći u svojem odgovoru na službeni zahtjev za izručenje. Naime, kad dođe Europski uhidbeni nalog kod njih, oni će jednostavno reći da su oni predmet već obradili i da se ne može čovjeku suditi dva puta o istom", smatra Miljević.
 
Podsjetimo, europski uhidbeni nalog u Hrvatskoj se najviše spominjao u kontekstu izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj. No, po istom zakonu o pravosudnoj suradnji zemalja Europske unije Hrvatska traži predsjednika Uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadia i to zbog sumnji da je davao mito kad se prodavala INA. Zbog primanja mita već je osuđen Ivo Sanader.
 
Iako se nagađa da bi se Hernadi sutra mogao naći na interpolovoj tjeralici, male su šanse da će ga Mađarska izručiti Hernadija, jer su prekinuli istragu protiv njega i ne žele ga izručiti zbog zaštite nacionalnih interesa.

Pročitajte više