Mađari odlučuju o Čačićevoj političkoj budućnosti

"SUĐENJE?", gotovo je zbunjen bio Radimir Čačić na Markovu trgu kada su ga novinari upitali za komentar za četvrtak zakazanog ročišta u Mađarskoj. Čačiću se, podsjećamo, sudi zbog prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. godine poginulo dvoje mađarskih državljana.

"Sud će presuditi, to nije na meni", bio je jedini osvrt kojeg je poslovično bahati Čačić imao za ponuditi.

Kada će presuda biti donesena, i dalje je nepoznanica. Moguće je da to bude već sutra, iako je realnije očekivati još jedno ročište prije kraja ovog mjeseca.

Naime, prema riječima mađarskog odvjetnika obitelji Liptak, čija su dva člana stradala u nesreći koju je Čačić izazvao, treba očekivati dopunu izvornih sudskih vještačenja. Također, moguće je da će pred sud biti pozvani i još neki svjedoci.

Kontradiktorni iskazi vještaka

U dosadašnjem tijeku sudskog postupka čuli smo, podsjećamo, dva drastično različita iskaza dvojice prometnih vještaka.

Zoltan Lovasz, vještak kojeg je angažiralo tužiteljstvo, na prvom ročištu kazao je da je Čačić vozio 145 do 150 km/h. No, njegov kolega Mihaly Rektor, koji je svjedočio u nastavku suđenja, zaključio je da je brzina bila između 125 i 135 km/h.

S obzirom da su oba vještačenja bila prilično manjkava, odnosno sadržavala obilje pretpostavki i otvorenih pitanja, za očekivati je da će sud željeti ponovo saslušati vještake prije nego donese konačnu odluku.

Čačić očekuje oslobađajuću presudu

Za presudu će ključno pitanje biti je li Čačić prilagodio brzinu vožnje uvjetima na cesti. Pojedini iskazi svjedoka, koji su tvrdili da na cesti nije bilo magle, ne idu Čačiću u korist. Također, jedan od policajaca koji su radili očevid tvrdi da su svjetla na automobilu Škoda Fabia, kojom je upravljala Katalin Liptak, bila upaljena, iako je Čačić tvrdio suprotno.

Čačić je na sudu kazao da se ne osjeća krivim zbog nesreće, iako je rekao da mu je žao i da osjeća odgovornost. No, napomenuo je da se ne slaže s dijelovima optužnice; tvrdi da nije vodio prebrzo i da je vidljivost na cesti bila loša. Prvi potpredsjednik Vlade RH stoga ne taji da očekuje oslobađajuću presudu.

No, što ako ipak bude osuđen? O toj mogućnosti Čačić je govorio u više navrata, kazavši da će se povući iz politike ako presuda bude takva da mu "onemogući obavljanje dužnosti". Jasno, jedina presuda koja bi Čačiću onemogućila obavljanje dužnosti je bezuvjetna zatvorska kazna, kakvu priziva obitelj stradalih Mađara.

Što ako kazna bude uvjetna?

Postoji, međutim, i mogućnost da Čačić bude osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. U tom bi slučaju ostao na slobodi unatoč osuđujućoj presudi. Pitanje je hoće li Čačić i tada biti voljan ponuditi ostavku. Ukoliko ne bude htio otići, Zoran Milanović naći će se u krajnje nezgodnoj situaciji.

Slučaj Mirele Holy je ljestvicu moralne odgovornosti postavio prilično visoko. Ako je ona morala napustiti Vladu zbog e-maila, jasno je da ni Čačić nema što raditi u Banskim dvorima ako bude osuđen, makar i uvjetno. A ukoliko baš "slučaj Holy" bude presedan zbog kojeg će Milanović morati imenovati novog prvog potpredsjednika, moći ćemo slobodno govoriti o "poetskoj pravdi".

Pročitajte više