Medicinske sestre i tehničari peticijom traže 10-postotni dodatak na plaće

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKI strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se, zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, traži dodatak na plaću sestrama i tehničarima u iznosu od 10 posto osnovne plaće.

Takav dodatak po kolektivnom ugovoru u zdravstvu ostvaruju samo doktori medicine i doktori dentalne medicine.

Peticija će se potpisivati desetak dana u domovima zdravlja i bolnicama, a idućeg tjedna sindikat će, na temelju prikupljenih potpisa, zatražiti prijem kod premijera, predsjednika države i ministra zdravlja, koje ćemo upoznati s teškom situacijom u zdravstvu i manjkom osoblja zbog odlaska sestara na rad u inozemstvo, rekla je Hini čelnica sindikata Anica Prašnjak.

Odaziv na peticiju je odličan. Uz sestre i tehničare, potpisuju je i pacijenti, liječnici i drugo osoblje u zdravstvu. Svi smatraju da mi to zaslužujemo, kaže Prašnjak. Očekuje da će velik broj potpisa biti dovoljan za pokretanje izmjena postojećeg kolektivnog ugovora.

Procedura se, kaže, ionako ne poštuje pa se, mimo kolektivnog ugovora, donosi odluka o dežurstvima i pripravnosti, a zakonom o uskrati, mimo KU, zatražilo se odricanje od dodataka na plaću od 4,8 i 10 posto.

Strukovni sindikat medicinskih sestara više ne pristaje da se rješavaju problemi samo jedne grupacije ljudi te će zatražiti da se "ponovno sve stavi na stol".

"Kolegicama prijete otkazom ako ne preuzmu obvezu za obračun plaća"


U prilog zahtjevu za povećanjem plaća navodi nekoliko presuda u kojima su sestre u zadnje vrijeme okrivljene za propuste u skrbi za život i zdravlje pacijenata. Svi ostali u timu, uključujući i liječnike, izbjegli su snositi odgovornost. Jedino je sestra na kraju odgovorna, a za to ne prima nikakav dodatak, kaže Prašnjak.

Osim toga, na medicinske sestre u zadnje se vrijeme prebacuje i odgovornost za gomilu administrativnog posla, uključujući obračun plaća, za što one nisu ni školovane niti kompetentne.

"Pretvaraju nas u administrativce, a kolegicama prijete otkazom ako ne preuzmu obvezu za obračun plaća", tvrdi Prašnjak.

No, Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi upozorava da se kolektivni ugovor ne može mijenjati na temelju peticije.

To je vrlo važan akt koji se potpisuje za sve zaposlenike i može ga se mijenjati jedino kolektivnim pregovorima, kaže Avberšek. Ona neće pristati da se medicinskim sestrama povisi plaća ako se to isto ne učini i laborantima, inženjerima radiologije i drugim zaposlenicima u sustavu.

Avberšek ocjenjuje da je sestrinski sindikat pokrenuo potpisivanje peticije kako bi zaustavio osipanje članstva koje se, razočarano, sve više ispisuje iz tog sindikata.

Pročitajte više