Milanović: Godinama se živjelo na dug, morat ćemo prilagođavati proračun

Foto: FAH

PREDSJEDNIK SDP-a Zoran Milanović večeras je nakon sastanka čelnika vladajuće Kukuriku koalicije izrazio zadovoljstvo sastankom rekavši kako su u posljednje dvije godine dali sve od sebe, a "rezultatima smo zadovoljni i nismo zadovoljni, jer želimo više".

Napomenuvši kako je ovo nakon malo duže vremena sastanak "u punom formatu", iako se viđaju što na dnevnoj ili tjednoj osnovi, Milanović je rekao da će se u iduće dvije godine usredotočiti na promjene koje im trebaju, ali i na velike projekte - energetske projekte, željeznicu i Pelješki most.

"Radi toga smo dobili povjerenje građana", naveo je.

Milanović je rekao da su razgovarali i o predstojećim europskim izborima potvrdivši da će se na listi naći i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

"Na europske izbore idemo zajedno kao koalicija četiriju stranaka, a o detaljima ćemo se dogovoriti. Ovog puta će SDP morati biti malo izdašniji u tome", rekao je Milanović novinarima nakon sastanka čelnika Kukuriku koalicije u Banskim dvorima.

"Godinama se živjelo na dug"

Upitan hoće li imati potporu koalicijskih partnera za rebalans proračuna, premijer Milanović rekao je da su od početka spremni na udarce ako ih treba primiti.

"Morati ćemo prilagođavati proračun i na prihodnoj i rashodnoj strani. To znači da ćemo morati malo povećati prihode, a vidjet ćemo kako a da ne zagorčamo život ljudima i sebi", naveo je. To se mora napraviti jer ne možemo živjeti na dug koji nismo u stanju vraćati, tko god ga podigao, rekao je.


Također, naglasio je, morat ćemo smanjiti i neke rashode, jer je to realnost.

Od HNS-a, koji je prvi partner u Vladi, očekujemo da nas gurne možda i više nego što smo mi u SDP-u spremni ići, kazao je Milanović, napominjući kako je to trebalo napraviti i ranije, prije ove vlade.

"Godinama se živjelo na dug i obećali smo si stvari koje trenutno ne možemo. Morati ćemo se malo strpjeti", rekao je Milanović nakon sastanka čelnika Kukuriku koalicije u Banskim dvorima.

Upitan ide li na finale europskog rukometnog prvenstva u Dansku, premijer Milanović odgovorio je da našoj reprezentaciji želi da večeras pobijede, a onda je svejedno tko će ih gledati u finalu i hoće li on biti tamo.

"Ova Vlada donosi promjene"

Komentirajući smanjivanje dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske, rekao je da ova vlada unatoč otporima donosi promjene te da izmjene Zakona o radu (ZOR) ne predlažu kako bi nekoga "ponizili ili zavili u crno" već je to potrebno Hrvatskoj.

"Ova Vlada donosi promjene, a otpori promjenama su, ne bih rekao da žestoki, ali su tu cijelo vrijeme. Želimo se mijenjati, želimo biti uspješni kao npr. Njemačka i Austrija i druge države, a istovremeno nismo spremni igrati po pravilima po kojima oni igraju. To je, kada je u pitanju radno zakonodavstvo, već više od deset godina", kazao je premijer Milanović novinarima nakon sastanka čelnika Kukuriku koalicije upitan kako komentira snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske.


Istaknuo je kako izmjene ZOR-a ne predlažu kako bi nekoga "ponizili ili zavili u crno" već to treba Hrvatskoj.

"Moramo se mijenjati", kazao je.

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u danas dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede.

Jakovčić: Vjerujem da ćemo na tim izborima pobijediti

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je večeras nakon sastanka čelnika Kukuriku koalicije u Banskim dvorima da je sastanak protekao u prijateljskom tonu te da su dogovorili zajednički izlazak na izbore za Europski parlament.

"Dogovorili smo da idemo sa zajedničkom listom za Europski parlament, što je za IDS vrlo važno jer prošli put nije bilo tako. Vjerujem da ćemo na tim izborima pobijediti", kazao je Jakovčić novinarima nakon sastanka.

Rekao je da su na sastanku podvukli crtu iza dvije godine rada Vlade. "Važno je da smo razgovarali o 15-tak ključnih projekata koji bi sljedeće dvije godine trebali donijeti više optimizma i pridonijeti razvoju naše zemlje", kazao je predsjednik IDS-a. Napomenuo je i da je oko projekta Plomin bila neraščišćena situacija te da će se o njemu razgovarati idućih mjeseci. "Sigurno je da Istra neće biti prepreka da se ova zemlja razvija", kazao je.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, upitana hoće li SDP imati potporu HNS-a s obzirom na spekulacije o uvođenju novih poreza, rekla je da će se o tome još razgovarati. "Tema današnjeg sastanka bili su projekti na kojima se radi i koji imaju potporu svih koalicijskih partnera. Prošli smo listu tih projekata da vidimo u kojoj su fazi i gdje treba dodatni napor neophodan da se oni realiziraju", kazala je Pusić novinarima.

Pročitajte više