Milanović: Zvao sam Jakovčića da bude ministar turizma

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"ŽELIM da Ivan Jakovčić uđe u Vladu kao ministar turizma", rekao je Zoran Milanović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Milanović je kazao da je Jakovčiću već ponuđeno da preuzme mjesto koje je ostalo upražnjeno ostavkom Veljka Ostojića. Naglasio je da Jakovčića smatra kompetentnim za tu poziciju, a plus mu je i činjenica što se radi o predsjedniku IDS-a, jedne od stranaka vladajuće koalicije.

"Želim političkog ministra koji nešto zna o poslu"

Podsjećamo, Jakovčić je u svojim medijskim istupima u više navrata govorio kako smatra da bi ministar turizma trebala biti stručna osoba. No, za Milanovića to nije dovoljno dobar razlog za bježanje od odgovornosti kakvu bi, prema premijeru, jedan od stranačkih lidera vladajuće koalicije očito trebao preuzeti na sebe.

"Vidjeli smo kako završavaju vlade sastavljene samo od stručnjaka. U pravilu, nikako. Zato što nemaju mandat ni karakter za provođenje odluka. Ja želim političkog ministra koji nešto zna o poslu. A o ovom poslu predsjednik IDS-a sigurno nešto zna", izjavio je Milanović. 

"Vlada je mjesto dogovora, razgovora i koordinacije. U Vladi se donose odluke i zbog toga bi svi predsjednici vladajućih stranaka koji to mogu trebali imati mjesto u Vladi. Dođite, vrata su vam otvorena, preuzmite odgovornost", kazao je Milanović.

"Ovo nije zezanje"


Novinari na pressici istaknuli su da je Jakovčić već odbio mjesto ministra turizma. Zbog toga su premijera upitali hoće li pred šefa IDS-a to postaviti kao uvjet.

"Ovaj poziv je ozbiljan, ovo nije zezanje. Ovo su ozbiljne stvari. I dalje mislim da su kontrolirane političke stranke jedan od temelja našeg demokratskog sustava, to piše i u Ustavu. Neovisne liste i stručnjaci, kome ti ljudi odgovaraju?", pita se Milanović.

Nema sukoba, nema skandala

Novinare je zanimalo i kakvih su ovih dana odnosi unutar koalicije, s obzirom da se puno špekulira o tenzijama na relaciji SDP-a i IDS-a. Premijer tvrdi da unutar koalicije nema sukoba, a usprotivio se i tvrdnji da su mandat aktualne vlade obilježili brojni skandali.

"U koaliciji je 'bonaca'. Kakve mi to skandale imamo? To da se pitamo je li netko u sukobu interesa? Ako nam je to najveći problem, ja sam zadovoljan", kaže Milanović.

Premijer je kazao da mu je žao što je Veljko Ostojić napustio vladu. Tvrdi da je s bivšim ministrom turizma dobro surađivao, te da je Ostojić dobro obavljao svoj posao, što dokazuju i rezultati koji su iza njega ostali. "Netko će možda reći da bi na tom mjestu svatko mogao biti dobar ministar, ali to nije točno", rekao je Milanović.

Pročitajte više