Milanović i Josipović na obilježavanju 18. obljetnice Bljeska u Okučanima: U 31 sat oslobođeno 500 četvornih kilometara

Ilustracija: Index

NA DANAŠNJI je dan 1995. godine Hrvatska vojska i specijalna policija krenuli su akciju Bljesak koja je trajala 31 sat. Oslobodili su oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija te uspostavili nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Akcija je to koja je prethodila Oluji i za koju šef države Ivo Josipović bira riječi.

"Žrtve, 42 poginula i 162 ranjena sudionika operacije najbolje govore o opsežnosti, ozbiljnosti akcije koja je svojim razmjerima i značajem zaista jedan od kamena temeljaca našeg obrambenog, pravednog Domovinskog rata", istaknuo je Josipović.

Uz predsjednika Josipovića u državnom su izaslanstvu u Okučanima bili i premijer Zoran Milanović s ministrima te izaslanik predsjednika Sabora Igor Dragovan. Položili su vijence i zapalili svijeće za stradale.

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac predvodio je molitvu i naglasio da ne smijemo zaboraviti i da komemoracije imaju odgojnu vrijednost.

"Želim zajedno sa svima vama moliti Boga da nikada više ova zemlja ne okusi krvi nijedne ratne žrtve i smrti", poručio je Jezerinac.

Pročitajte više