Milanović o Perkoviću: Zbog zastare ga ne bih mogao izručiti ni da mi je rođeni otac

Foto: FaH/Denis Cerić

DOGOVOR između Vlade i Bruxellesa oko Lex Perkovića postignut je, odnosno Hrvatska je, koliko god vladajućima to bilo teško priznati, poslušala europska naređenja. Gostujući u Dnevniku Nove TV, premijer Zoran Milanović je kazao kako je europska povjerenica Viviane Reding danas samo pročitala ono što je on prošlog tjedna dogovorio s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Žestio se ponovno Milanović oko navoda da je Hrvatska na prijevaru ušla u Europsku uniju, izmijenivši zakon svega nekoliko dana prije nego što je službeno postala članica, a o europskom uhidbenom nalogu kazao je još jednom kako se ograničenjem nije zaštitilo Josipa Perkovića jer njega štiti zastara koju zakonom treba ukinuti: "Zbog zastare ga ne bih mogao izručiti ni da mi je rođeni otac".

Predbacio je oporbenom HDZ-u da Vlada nema njihovu podršku u izmjenama Ustava, a smeta ga je i njihovo stalno povlačenje pitanja ćirilice u Vukovaru pa im je poručio neka "drže prste dalje".

Govoreći o ekonomskim problemima, premijer Milanović je kazao kako ima lošu vijest za pesimiste: "Bit će bolje, sigurno".

Komentirao je i situaciju u zagrebačkom SDP-u, odnosno kampanju za unutarstranačke izbore. Nazvao ju je "prljavom igrom".

"To je prljava igra, nažalost. Ja sam u SDP, koji sam izabrao, a nisam rođen u njemu, unio izbore po modelu jedan član - jedan glas. To je najdemokratskiji model. 'Ne sviđa mi se da se kampanja jednog kandidata temelji na animozitetu prema Vladi i to kandidata kojemu je s 27 godina prvi posao bio u Saboru. To je moja greška", kazao je Milanović.

Pritom nije imenovao tog kandidata, no jasno je da se to odnosi na sadašnjeg predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića.


Referirajući se na nedavno pismo koje je Bernardićeva kandidatkinja za potpredsjednicu gradske organizacije Aleksandra Kolarić objavila u medijima, Milanović je naglasio da se SDP ne može uspoređivati sa Sanaderovim HDZ-om i tadašnjom šutnjom u HDZ-u. "Zna se o čemu je HDZ šutio, šutio je o kriminalu. Te vrste aluzija su vrlo zloćudne", kazao je.

No, opovrgnuo je nagađanja da bi zagrebačka organizacija SDP-a mogla biti raspuštena, istaknuvši kako za to nema osnove. Zagrebački SDP treba ujediniti jer je trenutno podijeljen, kao da se prije tri godine nije oslobodio čovjeka koji ga je doveo u takvo stanje, dodao je Milanović misleći na Milana Bandića.

"SDP ne mora nužno biti na vlasti u Gradu Zagrebu, ali SDP ne bi trebao funkcionirati na ovakav način", rekao je Milanović.

Pročitajte više