Milanovićevi ministri: Prosvjedi nemaju smisla, stanje je takvo kakvo jest!

Foto: Ronald Goršić (Cropix)

SINDIKATI javnih i državnih službi spremni su i na najradikalnije akcije kako bi postigli svoje ciljeve. Većina njihovih članova podržava čak i blokadu kompletnih javnih i državnih službi, o čemu će se izjasniti na referendumu 17. svibnja. Velike prosvjede je za 1. svibnja najavio predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

"Svesindikalni prosvjed koji će biti 1. svibnja i koji je na ovoj anketi dobio punu podršku svih sindikalnih povjerenika, naročito u kontekstu vrlo čestih medijskih napisao podjeli između sindikata javnih službi i priovatnog sektora", rekao je Pleša.  Predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naveo je zahtjeve koje sindikati upućuju Vladi:
 
"Vraćanje svih otetih prava, povlačenje zakona kojima se derogiraju kolektivni ugovori što je civilizacijska sramota, usklađivanje naših plaća s rastom drugih plaća u zemlji, promjena ekonomske politike, isprika zaposlenicima zbog šikaniranja u javnim službama, a osobito javna isprika zbog odmazde napravljene prosvjetarima", nabrojao je Ribić. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec objasnio je do čega bi moglo doći ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve.
 
"Izuzetno je visok postotak naših povjerenika da ukoliko i prvosvibanjski prosvjedi i naše aktivnosti ne natjeraju da promijeni smjer, provedemo rederendum o izglasavanju nepovjerenja Vladi", kaže Mihalinec. Na sindikalne najave reagirala je i Vlada. Ministar financija Slavko Linić kaže da je do smanjenja plaća od 3 posto u javnim i državnim službama moralo doći kako bi se ostvarila projekcija proračuna. Linić ne misli mijenjati politiku.
 
"To je politika koja na neki način govori da ovo društvo treba biti štedljivije, a sve ulagati u razvoj i nova radna mjesta. Možemo prihvatiti da su sindikati nezadovoljni, saslušat ćemo, ali dok ne bude novih radnih mjesta, gospodarskog rasta, povećanje teško da možemo očekivati", rekao je ministar Linić.
 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić misli kako se sindikati ne trebaju buniti.
 
"Sindikati u Hrvatskoj jednostavno ne mogu protestirati zbog štednje ove Vlade. Mi smo u ovom vremenu koje je iza nas praktički napravili minimalne uštede, posebno na plaćama, svega tri posto, a da bi održali proračun u 2013. godini, što je dosta veliki problem s obzirom na rast autonomnih rashoda od nekih 6 milijrdi kuna", rekao je Grčić.

Pročitajte više