Ministar Maras poručio prosvjednicima: Nema jednostavnog rješenja, visoko smo "eurizirana" zemlja

Screenshot: HRT

"BANKE ne mogu bježati od odgovornosti. Generalni problem je obuhvatio 50.000 obitelji koji su dužniji nego što su bili. Ublažili smo iznos rate – no i cijena nekretnine je pala", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u emisiji Otvoreno HTV-a koja se bavila današnjem prosvjedu Udruge Franak. U emisiji su gostovali Ivan Lovrinović šef udruge Promijenimo Hrvastku, profesor Luka Brkić, ministar Gordan Maras i kolumnist Indexa Goran Vojković.

"U Ministarstvu financija su vođeni pregovori. Vlada je reagirala kako bi ublažila situaciju s frankom i to jasno govori da pokušavamo pomoći građanima da ne odu do krajnjih granica, da ne mogu plaćati", podsjetio je Maras. Lovrinović je naglasio kako je povod današnjim prosvjedima dugogodišnja otplata visokih iznosa.

"Na sudu se traži  nagodba u kojoj se s bankama samo treba dogovoriti o tečaju  i kamatnoj stopo koja ima dva dijela – fiksni i promjenjivi - čime bi se trebalo baviti Ministarstvo financija, da ne dopusti jednostranu promjenu kamatne stope", rekao je Lovrinović.

Goran Vojković podsjetio je kako su banke doslovno 'drukale' za kredite u francima – protivno zakonu o zaštiti potrošača.

"Jedini način rješenja za blokirane je otvaranje radnih mjesta", rekao je Vojković koji  je izrazio žaljenje što nikad nismo kunu prihvatili za svoju pravu valutu.

"Kuna je jedna od najstabilnijih svjetskih valuta i nema razloga da se u nju sumnja. Banke su 21 godinu stvarali sumnju u domaću valutu, radile na rušenju suvereniteta. Posljedica – sustav se izložio valutnom riziku. Deprecijacija je dugoročna promjena i neslužbena. Devalvacija je velika i mora biti službena. Javnost stvara zbrku i nered. Mi ćemo riješiti problem kad dođemo na vlast. Suprotstavit ćemo se SDP-u i HDZ-u jer su oni ovo dopustili" rekao je Lovrinović s čim se nije složio ministar Masar tvrdeći kako se valutna klauzula "poteže" duže od 20 godina.

"Nije to tako jednostavno", rekao je Maras braneći valutnu klauzulu. Na to je Lovrinović odgovorio da je sadašnja vlada povećala javni dug inozemne komponente na 60 posto. Zašto emitirate toliko obveznica pitao se Lovrinović.

"Jednostavno rješenje ne postoji. Visoko smo eurizirana zemlja i bitno je da je tečaj stabilan. Što se tiče deprecijacije – teško je braniti nešto u kontroliranom slabljenju – kuna se ili brani ili pušta" odgovorio je ministar.
 

Pročitajte više