Ministar Ostojić o "ratu" s HNS-om: Vidjet ćemo što je rigidno u Zakonu o prekršajima

Foto: Tonći Plazibat (Cropix)

MINISTAR unutarnjih poslova Ranko Ostojić reagirao je na HNS-ovo protivljenje prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji su pojedini HNS-ovi zastupnici jučer ocijenili antidemokratskim i antiliberalnim. 

"Ministarstvo unutarnjih je predložilo, a Vlada usvojila prijedlog. Ono što je vrlo važno, MUP je i do sada pokazao da svaki put sluša što kažu saborski zastupnici, što kažu odbori. Radi se o prvom čitanju pa ćemo, kad u konačnici bude donesen Zakon, biti u prilici zaključiti jesmo li donijeli pravi Zakon", rekao je Ostojić. Na kritike HNS-ovih zastupnika da je prijedlog Zakona rigidan, ministar kaže:
 
"Na kraju ćemo vidjeti što je tu rigidno. Podsjetio bih da je taj Zakon od 2008. bio i na javnim raspravama, da se o njemu dugo razgovaralo, a Ministarstvo unutarnjih poslova se usudilo predložiti ga", kaže Ostojić. HNS-ov Boris Blažeković iznio je primjer koji, tvrdi, jasno pokazuje nesrazmjer kazni koje prijedlog zakona propisuje.
 
"Ako tučete ženu na javnom mjestu, onda to otprilike platite 2.000 kuna, a ako se seksate s tom istom ženom na javnom mjestu, onda platite 5.000 kuna kazne. To je jedan od detalja unutar tog Zakona, ali on u cijelosti djeluje kao ćudoredni zakon, kao zakon o moralu, a ne javnom redu i miru i u tom kontekstu mislim da bi ga u cijelosti trebalo povući. Neke odredbe koje su vrlo važne, a odnose se na javni red i mir, bi trebalo staviti u neke druge zakone - Prekršajni zakon, Zakon o policiji, i tako dalje", rekao je Blažeković zaključivši da bi bilo dobro da se ili amandmanima zakon popravi ili povuče. Prijedlog Zakona treba popraviti, smatra i zastupnik Kluba SDP-a Josip Kregar.
 
"Ovo je zakon koji ne dozvoljava u javnom ponašanju praktički ništa od onoga što je uobičajeno. Od odnosa između muža i žene, na primjer, do ponašanja u prosvjedima. Zakon nije dobro koncipiran, on je previše restriktivan i tako onda zadire u ljudska prava. Zbog toga mislim da bi bilo dobro da taj Zakon doživi jednu temeljitu reviziju", smatra Kregar kojeg također najviše brine raspon kazni.
 
"Taj raspon je vrlo mali. Kaznu od 2.000 kuna dobiti za nešto što je uobičajeno, ali ne sasvim prikladno ponašanje, ne bi bilo dobro. Primjerice stvaranje buke - čovjek viče na ulici i odmah mu se može izreći prilično oštra kazna", zaključio je Kregar.

Pročitajte više