Ministarstvo poručuje HDZ-u: Brojke ne lažu, lako ih je provjeriti!

Foto: Ilustracija

MINISTARSTVO regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je priopćenje u kojem prozivaju HDZ-ovu zastupnicu u Europskom parlamentu Ivanu Maletić za teške riječi o radu Ministarstva u pripremi i korištenju sredstava iz EU fondova.

Nepobitna je činjenica, ističu u Ministarstvu, da je na kraju 2011. godine kroz program pretpristupne pomoći IPA od dodijeljenih 631,5 milijuna eura za razdoblje 2007.-2011. bilo ugovoreno tek 37,4 posto sredstava, a plaćeno svega 19 posto sredstava. U pet godina ranije Vlade predvođene HDZ-om uspjele su, kažu, ugovoriti samo 252,6 milijuna eura kroz IPA program dok je isplaćeno samo 126,9 milijuna eura.

"Nepobitna je činjenica da je nova Vlada, predvođena SDP-om od 1. siječnja 2012. do kraja srpnja 2013. uspjela ugovoriti čak 80,18 posto sredstava, a realizaciju projekata i isplatu sredstava dignuti na 47,84 posto. Danas je ugovoreno 506,4 milijuna eura, a plaćeno više od 302 milijuna eura.

Nepobitna je činjenica da je ova Vlada ubrzala ugovaranje i realizaciju projekata, te da je u samo godinu i sedam mjeseci ugovoreno i plaćeno više nego što su HDZ-ove Vlade učinile u punih pet godina. U 2012. i prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ugovoreno je 253,7 milijuna eura i plaćeno 175,2 milijuna eura.

Nepobitna je činjenica da je korištenje EU fondova jedan od najmjerljivijih rezultata za Vladu i svaku Vladinu instituciju koja u tome sudjeluje, a kao odnos ugovorenih, odnosno stvarno realiziranih projekata, s jedne strane, i ukupno dodijeljenih EU sredstava, s druge strane.

Brojke ne lažu. Lako ih je provjeriti", poručuju iz Ministarstva i naglašavaju da bi to trebala znati i zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Maletić (HDZ) koja "neodgovorno koristi teške riječi o radu ovog ministarstva i ničim utemeljeno pripisuje zasluge za sadašnja postignuća prethodnoj Vladi. Kamo sreće da je u pet godina od 2007. do 2011. bilo više pripremljenih projekata za korištenje IPA fondova te puno izdašnijih EU fondova koji su nam na raspolaganju nakon stupanja u članstvo EU. Ali, sa žaljenjem moramo konstatirati da ranija Vlada nije odgovarajuće odradila posao niti pripremila dovoljno projekata s kojima bi ležernije ušli u novu fazu ovog zahtjevnog procesa.

Ma koliko se Ivana Maletić i HDZ trudili poreći istinu, nesumnjivo je u mandatu ove Vlade ostvaren izniman napredak u korištenju EU fondova".

Poznato je ističu, da su dovršili devet velikih projekata, pojedinačno vrijednijih više od deset milijuna eura, i spremnih za provedbu do kraja ove i početkom iduće godine, ukupne procijenjene vrijednosti na više od 580 milijuna eura od čega se iz EU fondova planira sufinancirati više od 430 milijuna eura.

"Kao izravan odgovor kritikama iz HDZ-a, kada spominju angažman na pripremi projekata, navest ćemo samo jedan primjer njihove nedosljednosti. Ova je Vlada donijela važne odluke o strateškim projektima u obnovi željezničkih pruga, Rijeka-Botovo na koridoru Vb i granica sa Slovenijom-granica sa Srbijom na koridoru X. Uslijedilo je ugovaranje projekata pripreme projektne dokumentacije, a projekti su vrijedni nekoliko milijardi eura. Nažalost, izrada projektne dokumentacije trajat će minimalno 3 godine, tako da će izvedba krenuti tek 2016. i kasnije. Da je HDZ-ova Vlada prije 3-4 godine pokrenula pripremu tih projekata, što tvrde da jesu, svima bi danas bilo lakše jer bi već početkom 2014. krenuli u ogromni investicijski val koji bi zaposlio naše građevinare i industriju, te doprinio bržem oporavku gospodarstva. Zahvaljujući nečijem nemaru taj val, u ovom dijelu, vrijedan oko tri milijarde eura, bit će odgođen na 3- 4 godine. Treba li tome još kakav dodatni komentar?", stoji u priopćenju u kojem iz Ministarstva zaključuju:

"Ujedno, kritika reorganizacije sustava upravljanja EU fondovima svjedoči o nepoznavanju i nerazumijevanju procesa koji su u tijeku. Prelazak sa IPA na strukturne i investicijske fondove nužno je zahtjevala reorganizaciju i ponovnu akreditaciju, verifikaciju sustava od strane Europske komisije. I to, i za drugu polovicu 2013., i za novu financijsku perspektivu 2014.-2020. Radi se o iznimno zahtjevnom poslu i to bi ljudi koji su nekad bili u sustavu trebali znati".
 

Pročitajte više