Mirovni plan za Ukrajinu "na ledu", sastanak pod okriljem OESS-a kroz nekoliko dana

Foto: FAH

SASTANAK kontaktne skupine na kojemu će se sastati predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) mogao bi se održati u idućih nekoliko dana, a na sastanku će se razmotriti mirovni plan za Ukrajinu, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova, a prenosi Interfax.

"Radimo na ovome i nadamo se da će se sastanak održati u idućih nekoliko dana, no o datumu se moraju dogovoriti članovi kontaktne grupe", rekao je Klimkim.

Planove o održavanju summita o ukrajinskom sukobu u četvrtak u Astani, Rusija, Njemačka, Ukrajina i Francuska u utorak su otkazale.

Otkazan summit u Astani

Sada je na kontaktnoj grupi da se ponovno sastane i razmotri koji će biti idući potez u skladu s mirovnim planom u 12 točaka dogovorenim u rujnu u Minsku.

Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska odustale su u utorak od planova o održavanju summita o okončanju sukoba u Ukrajini koji se u četvrtak trebao održati u Astani, zbog izostanka napretka u primjeni sporazuma o prekidu vatre.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je čelnike triju zemalja na pregovore o okončanju sukoba na istoku Ukrajine u kazahstanskom glavnom gradu Astani. No nakon razgovora u ponedjeljak u Berlinu, predstavnici ministarstava vanjskih poslova četiriju zemalja izjavili kako činjenica da primirje nije u potpunosti provedeno, kao ni dogovor o tome na koji će se način isporučivati humanitarna pomoć i osloboditi zatočenici, znači da je prije održavanja summita potrebno obaviti još posla.

Pročitajte više