Mljekari upozoravaju na drastičan pad proizvodnje mlijeka: Umjesto da otkupljuju naše, trgovački lanci uvoze mlijeko

Ilustracija: Guliver image/Getty images

UDRUGA hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, koja okuplja najveće otkupljivače i prerađivače mlijeka u Hrvatskoj, upozorila je na stanje u kojem se nalazi domaći mljekarski sektor (farmeri i prerađivačka industrija) u Hrvatskoj. "Proizvodnja mlijeka na hrvatskim farmama iz godine u godinu pada, a mjere kojima bi se ona povećala i dugoročno ustabilila, ne postoje", kažu iz udruge CroMilk.

Tako je u 2013. godini ukupni pad proizvodnje mlijeka bio 16,6 posto te je iznosio čak 100 milijuna kilograma manje u odnosu na 2012. godinu. Pet vodećih otkupljivača mlijeka u 2013. godini bili su Dukat, Vindija, Belje, Meggle Hrvatska i Zdenka mliječni proizvodi. Njihov je tržišni udio iznosio 90 posto, a zajedno su otkupili gotovo 442 milijuna kilograma mlijeka. U odnosu na prethodnu, 2012. godinu, vodećih pet otkupljivača svježeg sirovog mlijeka zabilježili su značajan pad otkupa od čak 16 posto, zbog pada proizvodnje mlijeka na domaćim farmama.

"Ovako drastičan pad otkupa mlijeka na hrvatskim farmama, posljedica je smanjenja broja mliječnih krava, nelikvidnosti i prezaduženosti farmera, visoki ulazni troškovi u poljoprivredi i nedovršene zemljišne reforme. U isto su vrijeme, trgovački lanci su povećali uvoz gotovih proizvoda od ulaska naše zemlje u EU za gotovo četiri puta, što predstavlja dodatnu prijetnju za 30 tisuća zaposlenih u domaćem mljekarskom sektoru - za farmere i prerađivačku industriju.

Potrebno je podizati konkurentnost primarne proizvodnje kroz podizanje stočnog fonda i aktiviranje objekata koji nisu u funkciji, reprogramiranje HBOR-ovih kredita, povećanje likvidnosti kroz redovito isplaćivanje poticaja te rješavanje pitanja zemljišta i smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje.

Danas u Hrvatskoj imamo 35 tisuća praznih ležećih mjesta u štalama u koje je utrošeno 278 milijuna eura novaca iz državnog proračuna i primarna mjera mora biti popunjavanje tih kapaciteta. Jedna od mjera koje je pokrenula industrija, jest subvencioniranje kupnje junica iz vlastitih sredstava za svoje kooperante i povećanje količine mlijeka koje otkupljuju", stoji u priopćenju iz udruge CroMilk iz koje su rekli kako u 2014. godini europski mljekarski sektor doživljava oporavak, pa se taj trend može očekivati i u Hrvatskoj.

"Za očekivati je i daljnji porast uvoza gotovih mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca, što će imati negativan utjecaj na stanje u primarnoj proizvodnji i mljekarskoj industriji. Kako program ruralnog razvoja još uvijek nije odobren od strane Europske komisije, 333 milijuna eura iz EAFRD fonda možemo očekivati tek od 2015. godine"

Pročitajte više