Moć se seli na istok: Kina bi već ove godine mogla postati najveća ekonomija, Indija na trećem mjestu

Ilustracija: scx.hu

KINA bi već ove godine mogla preteći SAD, te postati najveće svjetsko gospodarstvo.

Prema  podacima Međunarodnog usporednog programa (ICP) Svjetske banke i UN-a, kinesko gospodarstvo u 2011. dosegnulo je razinu od 87% američkog gospodarstva, dok je 2005. godine bilo na samo 43 posto.
 
Procijenjene stope rasta od 2011. pa nadalje pokazuju da bi već u 2014. Kina mogla nadmašiti SAD, što je znatno ranije od predviđanja ekonomista.
 
Ovo je prvo istraživanje koje je ICP objavio od 2005. godine. Nakon istraživanja cijena roba i usluga, zaključak ICP-a je da novac u siromašnijim zemljama vrijedi mnogo više, zbog čega je povećana i relativna veličina tržišta u razvoju.
 
Dvanaest najvećih ekonomija prema udjelu u svjetskom BDP-u (Izvor: ICP)
 
"SAD su i dalje najveća ekonomija na svijetu, ali Kina je odmah iza, kada se mjeri pomoću pariteta kupovne moći.", navodi se u izvješću.
 
Prema procjenama MMF-a kineska ekonomija od 2011. do 2014. porasla za 24 posto, a američka samo 7,6 posto, piše Financial Times.
 
Indija je postala treća najveća ekonomija na svijetu, a dosad je bila na desetom mjestu. Veličina njenog gospodarstva se gotovo udvostručila, s 19 posto u usporedbi s američkim, na 37 posto, 2011. godine.
 
Rusija, Brazil, Indonezija i Meksiko nalaze se u prvih 12 na svjetskoj ljestvici. Za razliku od njih, manji rast spustio je Veliku Britaniju i Japan, daleko iza SAD-a, dok je Njemačka popravila položaj, a Italija je ostala na istom mjestu.
 
Postotak BDP-a u odnosu na američki BDP (Izvor: ICP)
 
 

Pročitajte više