Muke za investitore u Hrvatskoj: Grčka već dobila luksuzni resort, Hvar izgradnju čeka sedam godina

Foto: nikkistyle.com

LANAC luksuznih hotela i resorta Nikki Beach Resorts gradi nove hotele u Hrvatskoj i Grčkoj, javlja Digital Journal. Ipak, priča o izgradnji luksuznih hotela u Hrvatskoj i Grčkoj ima dvije strane - dok će se jedan otvoriti za svega nekoliko dana, drugi će morati pričekati još neko vrijeme.

U Grčkoj će proširenje završiti već 1. kolovoza, kada će se u Porto Helli otvoriti najnoviji luksuzni hotel s noćnim klubom i ponudom kakvu si mogu priuštiti samo oni dubljeg džepa. Otvaranje resorta u Grčkoj zasigurno će s velikim zanimanjem, ali i ljubomorom, pratiti norveški investitori tvrtke Prima Property Croatia Nekretnine, čiji je projekt izgradnje Nikki Beach resorta u Hrvatskoj još daleko od završetka, usprkos činjenici da su proces otkupa zemljišta započeli još 2007. godine, piše Digital Journal. Radi se, inače, o projektu vrijednom oko 250 milijuna eura na otoku Hvaru, gdje bi se gradio luksuzni turistički resort u Sućurju.

"Hrvatska se brendirala kao nova turistička zvijezda Europske unije i ova nova članica svakako ima mnogo toga za ponuditi turistima - beskonačna obala, predivno Jadransko more, sunce i više od tisući otoka.

Turistički potencijal Hrvatske je golem, kako na obali tako i u unutrašnjosti, a zemlje nudi nevjerojatnu raznolikost kulturnih i gastronomskih bogatstava. Ipak, jedno područje u kojem Hrvatska nazaduje je izgradnja kvalitetnih, luksuznih hotela", piše Digital Journal te napominje kako je upravo primjer izgradnje Nikki Beach resorta u Grčkoj i Hrvatskoj odličan pokazatelj problema s kojima se susreću investitori u Hrvatskoj.

Dvije zemlje s istim problemima - dvije potpuno različite priče

Grčka, koja je poznata po svojoj efikasnoj birokraciji, bori se već godinama s financijskom krizom, što je naravno utjecalo i na pad zainteresiranosti turista za ljetovanje u toj zemlji. Ipak, Grčka je pronašla način kako se izvući iz krize i u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila 18 posto više dolazaka turista nego prošle godine.

Hrvatski turizam također cvjeta, ponajviše u Dalmaciji. Ipak, nemogućnost Hrvatske da s investitorima iz Norveške dogovori izgradnju Nikki Beach resorta najbolje pokazuje s kakvim se problemima frustrirani investitori u toj zemlji bore, piše DJ.

Prema izvorima bliskim projektu izgradnje resorta u Grčkoj, zemljište je kupljeno 2006. godine. Ugovor o izgradnji je potpisan 2010. godine i ubrzo je najavljeno da će resort biti otvoren već 2014. godine. Izgradnja nije počela sve dok sve potrebne dozvole nisu prikupljene, odnosno do 2012. godine. Hotel se otvara sutra.

Priča oko projekta izgradnje resorta na Hvaru ima sličan tijek, barem na početku. Najekskluzivniji hrvatsko otok Hvar kao lokacija je odabran 2007. godine. Do današnjeg dana nisu postavljeni temelji, a još uvijek traju prepirke oko vlasništva zemljišta na kojem bi se resort trebao graditi. Kako piše DJ, lokalne vlasti navodno su investitorima prodale zemljište koje je zapravo u vlasništvu države. Nakon godina i godina prepucavanja, projekt vrijedan 250 milijuna eura, na kojem bi radilo više od 500 osoba, visi o niti, a norveški investitori prijete da će odustati od projekta, traže svoj novac natrag, a sve bi moglo rezultirati i bankrotom lokalne vlasti, piše DJ.

Nažalost, ovaj slučaj nije atipičan za Hrvatsku, koja je u svijetu poznata po zamršenoj i kompliciranoj birokraciji i problemima s vlasništvom nad zemljištima.

Ipak, čini se kako bi projekt na kraju ipak moga zaživjeti, piše DJ, nakon intervencije splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, koji se nedavno sastao s lokalnim vlastima na Hvaru i norveškim investitorima te je dogovoren okvir unutar kojeg bi projekt trebao napredovati. Na stranicama Nikki Beacha sada se obećava da će resort biti izgrađen i otvoren do 2017. godine.

Pročitajte više