NY Times: Hrvatska se vraća nacionalizmu koji je dominirao devedesetih

Foto: FAH

"POBJEDNIČKI govor Kolinde Grabar Kitarović sugerirao je povratak nacionalističkim politikama koje su dominirale u Hrvatskoj nakon ratnog raspada Jugoslavije", piše The New York Times nakon pobjede kandidatkinje HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Ugledni međunarodni dnevni list u svom tekstu o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj piše da su se "izbori odvijali u klimi dubokog pesimizma prema hrvatskom gospodarstvu". Najnovija članica Europske unije, piše NY Times, ujedno je i gospodarski među najslabijima, s nezaposlenošću od gotovo 20 posto, te 41,5 posto nezaposlenosti mladih.

Govor Grabar Kitarović, piše Times, bio je protkan domoljubnim porukama i prekidan nacionalističkim nogometnim navijanjem od strane pristaša HDZ-a. Novinari NY Timesa pri tom misle na pjesmu "Zovi, samo zovi", kojom su HDZ-ovci u jednom trenutku prekinuli govor Grabar Kitarović.

NY Times donosi i izjavu Dejana Jovića, profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i bivšeg savjetnika Ive Josipovića. Jović se složio s ocjenom da Hrvatskoj prijeti opasnost od raspirivanja nacionalizma.

"Proširenje i ulazak u Europsku uniju otvara naciju, zbog čega se kasnije pojavljuje mnogo nacionalističkog sentimenta", izjavio je Jović u telefonskom razgovoru za njujorški dnevni list.

NY Times također ističe kako je uloga predsjednika uglavnom ceremonijalna, ali predsjedničke ovlasti ipak su značajne u sferama vanjske politike i oružanih snaga. Novinari NY Timesa zaključuju da su predsjednički izbori važan uvod za parlamentarne izbore koji se održavaju krajem godine, a na kojima bi SDP mogao pretrpjeti još drastičniji poraz.

Pročitajte više