Na zahtjev Rusije otkazana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a: Hoće li Amerika odustati od napada?

Foto: Guliver image/Getty images

NA ZAHTJEV Rusije otkazana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a koja je danas u 21 sat trebala biti održana na temu predaje sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako bi Sirija mogla izbjeći napad ako zaista oružje stavi pod međunarodnu kontrolu ili ga uništi. "To je svakako pozitivan razvoj događaja, ako tako i bude", kazao je Obama CNN-u dodajući kako ne žele odugovlačenje niti odgađanje!

Podsjetimo, ruske vlasti apelirale su na vlasti u Damasku da predaju svoje kemijsko oružje i stave ga pod međunarodnu kontrolu ili pak da ga unište i na taj način izbjegnu vojnu intervenciju SAD-a.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio je to sirijskim vlastima i sada se čeka odgovor iz Damaska, javlja BBC. Apel iz Rusije stiže nakon što je američki državni tajnik John Kerry izjavio da je jedini način da Sirija izbjegne intervenciju da preda svoje kemijsko oružje.

Sirijska vlada prihvaća ruski prijedlog kontrole kemijskog oružja

Sirijska vlada slaže se s ruskim prijedlogom da njihov kemijski arsenal oružja bude podložan međunarodnoj kontroli kako bi se izbjegla vojna intervencija.


"Jučer smo održali uspješne pregovore s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom, kada nam je on predložio ovu inicijativu. Navečer smo ju već prihvatili", kazao je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem, javlja RT.

Američke vlasti upozorile su kako predaja kemijskog oružja mora biti izvedena u najkraćem mogućem roku te da neće tolerirati nikakva zavlačenja. SAD, Velika Britanija i Francuska već su najavile sastavljanje rezolucije koju će predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, a u kojoj se Siriji poziva da javno prizna da posjeduje kemijsko oružje i koja ju obvezuje da isto preda pod međunarodnu kontrolu.

Francuzi traže rezoluciju Vijeća sigurnosti

Francuska će Vijeću sigurnosti UN-a predložiti donošenje rezolucije kojom bi se Siriju prisililo da svoje kemijsko oružje stavi pod kontrolu međunarodne zajednice. Potvrdio je to novinarima francuski ministar vanjskih poslova, javlja AP.

Francuzi će, kaže Laurent Fabius, također tražiti da se rezolucijom osudi korištenje kemijskog oružja u predgrađu Damaska, iako i dalje nema čvrstog dokaza da je kemijsko oružje koristila vojska Bašara al Asada.

Ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a prihvati ovu rezoluciju, Sirija će međunarodnoj javnosti morati podastrijeti sve podatke o svom kemijskom oružju. Također, bit će uspostavljen e međunarodne inspekcije, koje će nadzirati stavljanje sirijskog kemijskog arsenala van pogona.

Španjolska: Napad na Siriju stvorit će kaos na Bliskom istoku

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji mogla "stvoriti kaos u cijeloj regiji", javlja agencija Anadolija (AA).

Tokom obraćanja na sastanku organizacije "Nueva Economia Forum", španjolski ministar je istakao da Španjolska podržava diplomatsko rješenje za sirijsku krizu.

"Španjolska do sada nije razmatrala vojni napad na Siriju. Ali od samog početka krize u Siriji jasno smo poručili da podržavamo postizanje diplomatskog rješenja", rekao je Margallo.

Dodao je da je vrlo značajno da Europska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) zajedno djeluju kako bi se pronašlo rješenje i okončao rat u Siriji.

"Ako bude utvrđeno da je u Siriji korišteno kemijsko oružje, svijet treba odgovoriti na napade, i to vrlo brzo kako se ne bi isti napadi ponovili ponovo, ali bez pokretanja vojne intervencije", kazao je Margallo.

Kina pozdravlja mirnu soluciju

Ruski prijedlog da Sirija preda kemijsko oružje na uništenje podržala je i Kina.


"Pozdravljamo i podržavamo prijedlog Rusije ako će to pomoći smiriti napetu situaciju u Siriji. To bi bilo korisno za održavanje mira i stabilnosti u Siriji ali i u regiji, prenosi Reuters izjavu glasnogovornika ministra vanjskih poslova. Hong Lei je nadodao da bi i međunarodna zajednica trebala razmotriti ovaj prijedlog.

Pad potpore javnosti

Samo 33 posto Amerikanaca smatra da bi Kongres trebao odobriti napad na Siriju. 58 posto građana smatra da ne treba odobriti napad, dok devet posto njih nije sigurno. Rezultati su to ankete koju su proveli Wall Street Journal i NBC News.

Potpora napadu pada sa svakim novim političkim pregovorima. Krajem kolovoza anketa ABC Newsa pokazala je da skoro pola građana podupire ograničenu vojnu akciju. Na mišljenje građana snažnu utječu nove informacije koje prikupljaju. Ako Kongres ne podrži Obamin zahtjev 59 posto anketiranih će se protiviti tome da Obama sam odlučuje o napadu na Siriju, što je nedavno i kazao.

Drastičnu potporu za napad Obama je izgubio kod republikanaca i nezavisnih građana kod kojih je potpora pala za 20-ak posto. Postotak demokrata koji podržavaju napad lagano je porastao. Pred kraj kolovoza 54 posto republikanaca podržavalo je ograničenu akciju, a sada podržava samo 36 posto. Građani koji su se identificirali kao nezavisni smanjili su svoju potporu s 48 posto na 34 posto. Postotak demokrata koji podupiru akciju porastao je s 54 na 55 posto.


Amerikanci smatraju da postoje drugi problemi na koje se država treba fokusirati. Skoro 75 posto anketiranih građana smatra da bi se država trebala okrenuti domaćim problemima, a ne da promovira demokraciju u drugim zemljama, javlja Wall Street Journal.

U 24 sata poginule su 72 osobe

Život su izgubile 72 osobe u posljednja 24 sata u napadima sirijske vojske teškim naoružanjem na pobunjenike širom Sirije.

U vojnim operacijama u kojima su korišteni minobacači, tenkovi, rakete i vojni avioni u predgrađu Damaska poginulo je 34, Halepu devet, Deri i Hami po šest, Idlibu pet, Homsu i Rakki po četiri i Lazkiye i Deyru'z Zori po dvije osobe, objavila je Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR).

Među poginulima nalazi se 11 djece, devet žena i 18 pripadnika Oslobodilačke vojske Sirije. U napadima je ozlijeđen veliki broj osoba i oštećeno je mnogo stambenih objekata.

U priopćenju se ističe da su snage odane sirijskom režimu u napadima na Dumu, Haresta, Yermuk, Dareya i Cobar koristile minobacače i rakete, te da je bilo povremenih oružanih sukoba između snaga režima i Oslobodilačke vojske Sirije u mjestu Istočna Guta i Zebedani.
 

Pročitajte više