Najupečatljivije izjave članova Vlade u prvih šest mjeseci rada: Tko ima najviše "provala"?

JUČER je bilo točno pola godine otkad je Zoran Milanović sa svojim ministrima preuzeo ključ Banskih dvora. Donosimo najupečatljivije izjave premijera i njegovih kolega.

"Znam da kažu da je put do pakla popločan najboljim namjerama. Ovo jesu dobre namjere, a u pakao u našem slučaju ne vjerujem. Vjerujem u jednu bolju i jaču, demokratsku Hrvatsku", poručio je Zoran Milanović saborskim zastupnicima prije 6 mjeseci tražeći podršku za svoju Vladu. Tada je, prema mišljenju brojnih zastupnika oporbe i vladajućih, održao jedan od najboljih govora u Saboru.

No, popis lijepih želja Zorana Milanovića uskoro su zasjenili potezi njegovih dvaju ministara, Slavka Linića i Radimira Čačića. Najava rezova i većih cijena najčešće je dolazila iz njihovih usta. Radimir Čačić nikad nije bio poznat po taktičnosti. Naprimjer u slučaju radnika Diokija koji su molili Vladu za pomoć.

"To je privatna tvrtka pa prema tome zašto mene pitate. Radi se o privatnoj tvrtki", rekao je tada Čačić.

Brojni kritičari Kukuriku koalicije kažu da je prvi potpredsjednik taj koji vodi Vladu, ali to ne mora biti točno. No, jedno je sigurno, od Milanovića je preuzeo primat u korištenju engleskih uzrečica. Prvo kad je komentirao postavljanje ljudi protiv kojih se vodio ili vodi kazneni postupak, na čelna mjesta u državnoj upravi.

"Slušajte, shit happens, jel`'", komentirao je Čačić.

Engleski je nastavio koristiti i kad se zamjerio borcima protiv projekata Ombla i Plomin. Rekao je 'dosta je dječjeg vrtića', i pod upitnik stavio vrijednost besplatnih studija.

"There's no free lunch", izjavio je prvi potpredsjednik Vlade.


Da ne ispadne kako je samo Čačić bacao bisere, spomenimo ministra rada dr. Miranda Mrsića i njegovu genijalnu medicinsku usporedbu.

"Postoje samo dvije stvar koje beskonačno traju: rak i kolektivni ugovor kojem je istekao rok", istaknuo je Mrsić.

Nakon toga liječnik Mrsić se morao i ispričati.

"Jer kad sam govorio ja sam mislio i predmnijevao na stanicu raka koja je besmrtna i za koju trebamo naći lijek", pojasnio je Mrsić.

A gdje je za to vrijeme bio premijer? Pa, na svakoj sjednici dao bi neki komentar. Morao je pred novinare izaći i kad mu je otišlo dvoje ministara. Komadina zbog bolesti i Holy zbog nesretnog maila.

"Šta da kažem, žao mi je. Ja sada mogu govoriti u profilu gospođe Holy, njenim namjerama, poštenju. To znam ja", obratio se Milanović novinarima nakon što je prihvatio ostavku bivše ministrice zaštite okoliša i prirode.

Bio je tada principijelan Milanović i digao ljestvicu političke odgovornosti. Bio je principijelan i kad je bilo riječi o vodi koja se pije na sjednicama Vlade.

"Čak i ako ne promijenite nabavne kategorije, ovdje će od sljedeće sjednice biti bokali vode jer Hrvatska ima deset proizvođača vode. Neka se ne ljute prijatelji iz jedne tvornice, a sigurno se ljute", izjavio je Milanović.

Da ne bi bilo zabune, bokali se neće puniti na pipama, nego će se i dalje voda kupovati, ali se neće nikome raditi reklama, rezolutan je bio Milanović. Odrješit je bio i kad mu je postavljeno pitanje o rastu cijena i kako će se utješiti građane.

"Ja nisam ovdje da nikoga tješim. Nisam duhovni otac, nisam otac nego sam premijer", rekao je Milanović.

A kakav je bio premijer u zadnjih 6 mjeseci, ostaje na prosudbu.

Pročitajte više