Nakon šest mjeseci Trojka se vraća u Grčku

Foto: Hina

ŠEST mjeseci nakon što ih je bivši ministar financija Janis Varufakis izbacio iz Grčka, tri glavna kreditora - Europska unija, Europska središnja banka i međunarodni monetarni fond - ponovno šalju svoje predstavnike u Atenu.

Nakon što je Grčka dobila pomoć od 7 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot zbog neplaćanja dospjelih obveza, Aleksis Cipras pokušava dogovoriti novi program pomoći, treći u posljednjih pet godina, prije nego što 20. kolovoza na naplatu stigne 3,2 milijarde eura kredita Europske središnje banke.

Prvi predstavnici Trojke stižu u Atenu u petak, kako bi razmotrili sporazum o trogodišnjem programu pomoći. MMF još nije odlučio kada će poslati svoje predstavnike.

Za vrijeme ranijeg djelovanja u Grčkoj, predstavnici MMF-a imali su slobodan pristup svim dužnosnicima u grčkom Ministarstvu financija, što je ostavilo negativan dojam kod građana.

Kakvo je raspoloženje prema predstavnicima Trojke pokazuje i to da su imali ured s neprobojnim staklima, izvan centra Atene, bez ikakvih oznaka, a šefa misije čuvao je naoružani policajac u civilu.

Pročitajte više