Napad na vlak Thalys: Istraga potvrdila da je motiv terorizam

Foto: Francois Moulins/Hina

PRVI rezultati istrage o spriječenom napadu na vlak Thalys u petak pokazuju da je njegov motiv bio terorizam, premda napadač to niječe, rekao je u utorak državni odvjetnik u Parizu Francois Moulins.

Marokanac Ayoub El Khazzani, počinitelj napada koji je spriječen u petak, izveden je pred sudca radi podizanja optužnice za pokušaj ubojstva u svezi s terorizmom, dodao je.

Tijekom napada imao je kod sebe jurišnu pušku AKM sa 270 metaka, pištolj Luger i "bočicu od pola litre s benzinom", rekao je odvjetnik na tiskovnoj konferenciji.

Uz to "teško oružje", 25-godišnji mladić, koji je imao dosje zbog "članstva u radikalnom pokretu", boravio je nedavno u Turskoj, "odakle se može ući u Siriju", ističe državni odvjetnik. U Europu se vratio 4. lipnja 2015. letom iz Antalyje u Turskoj, grada blizu granice sa Sirijom.

"Planiran i ciljan" napad

Njegov je napad bio "planiran i ciljan" budući da nije htio sjesti u ranije vlakove u kojima je bilo slobodnih mjesta i bio je "odlučan" tijekom napada, dodao je Moulins.

Kada je ušao u Thalys, mobitelom koji je aktivirao nekoliko sati ranije, pregledavao je snimku na Youtubeu na kojoj se poziva na nasilje uime radikalnog islama, rekao je još državni odvjetnik.

Khazzani, kojeg su svladali putnici, među njima trojica Amerikanaca i Britanac koje su u ponedjeljak odlikovale francuske vlasti, davao je "izmišljena" obrazloženja a zatim se branio šutnjom.

S obzirom na sve navedeno, državni odvjetnik je najavio početak istrage zbog "pokušaja ubojstva u vezi s terorističkim pothvatom". Njome će se pokušati utvrditi odakle potječe oružje korišteno u napadu, čime se mladić bavio i je li imao pomagače.

Pročitajte više