Napokon službeni rezultati: Za predsjednicu Hrvatske izabrana Grabar-Kitarović

Foto: Hina

ZA PREDSJEDNICU Republike Hrvatske izabrana je Kolinda Grabar-Kitarović, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) na temelju rezultata glasovanja sa svih biračkih mjesta.

Povjerenstvo je, naime, donijelo Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora za predsjednika Republike održanim 11. siječnja.

Kolindi 50,74 posto glasova

Kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović dobila je 1. 114. 945 glasova (50,74 posto), a SDP-ov Ivo Josipović 1.082. 436 (49,26 posto).

Na svih 6.352 biračka mjesta upisano je bilo 3.825.242 birača, glasovalo je njih 2.258.887 ili 59,05 posto, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 2.258.109 birača ili 59,03 posto.

Važećih glasačkih listića utvrđeno je 2.197.381, odnosno 97,31 posto, a nevažećim je proglašeno 60.728, odnosno 2,69 posto.

Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora, DIP je donio temeljem rezultata glasovanja sa svih 6. 352 biračka mjesta.

Za prigovore još 48 sati

Zaštita izbornog prava, počinje s prvim minutama utorka, 20. siječnja.

Ako u roku od 48 sati DIP ne dobije prigovore na rezultate, oni će postati službeni i konačni, pojasnila je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar-Šarić.

Ako pak stignu, počet će teći ostali rokovi za rješavanje prigovora, odnosno za podnošenje žalbi Ustavnom sudu.

U tom slučaju, na konačne i službene rezultate moglo bi se pričekati čak i do tjedan dana, kaže Čufar- Šarić.

Jakovini pobjeda nelegalna

O mogućoj nelegalnosti pobjede Grabar Kitarović u drugom krugu izbora govorila je SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina, pravna savjetnica kampanje Ive Josipovića. Ona je u razgovoru za Index kazala da je pripremila tužbu Ustavnom sudu, od kojeg je željela zatražiti očitovanje o rezultatima drugog kruga izbora.


Prema tvrdnjama Petrović Jakovine, Zakon o izboru predsjednika RH nije usklađen s Ustavom RH, koji ne spominje drugi krug i propisuje da je za pobjedu potrebna natpolovična većina glasova svih birača koji su izašli na izbore.

Josipović se od njenog tumačenja odmah ogradio i rekao je da je još u izbornoj noći priznao poraz, ali i naglasio da ne želi davati nikakve izjave kojima bi mogao utjecati na rad institucija nadležnih za kontrolu izbornog procesa.

Zoran Milanović je rekao da ne zna zašto bi Jakovina snosila posljedice za svoj istup.
"Žena je čitala Ustav i protumačila ga kako ga vidi... Ne vidim problem oko toga. SDP oko toga nema uopće stav... Imam i ja svoj stav", komentirao je premijer najavu ustavne tužbe zbog rezlutata izbora.

Pročitajte više