Nasljednik: Nathaniel Rothschild ima crnogorsko državljanstvo

Foto: Vijesti.me

NASLJEDNIK poznate bankarske dinastije i jedan od financijera projekta Porto Montenegro u Tivtu, Nathaniel James Rothschild, dobio je prije dvije godine crnogorsko državljanstvo, doznaju crnogorske Vijesti.

To su pokazali podaci o 161 osoba koje su primljene u crnogorsko državljanstvo u razdoblju od 5. svibnja 2008. do 1. kolovoza 2013. godine, a koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo “Vijestima” na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.
 
Prema tim podacima, mlađi Rothschild (na slici u svijetloj košulji) je 2011. godine na zahtjev tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića upisan u spisak crnogorskih državljana.
 
On je član poznate dinastije njemačko-židovskog porijekla koja predstavlja jednu od najbogatijih obitelji sa imovinom čija se minimalna vrijednost procjenjuje na oko 350 milijardi dolara. Rothschildovi su postavili temelje europskog bankarstva i financija krajem 18. stoljeća, dok je Nathaniel predsjednik investicijskog fonda vrijednog 22 milijarde dolara.
 
Iste godine kada je dobio državljanstvo nasljednik bankarskog carstva slavio je 40. rođendan u luksuznoj marini kanadskog milijardera Petera Manka. Rođendanskom slavlju koje je prema pisanjima engleskih medija koštalo milijun funti, prisustvovali su predstavnici svjetskog jet-seta, a među njima i crnogorski premijer Milo Đukanović.
 
 

Pročitajte više