Ne dajte da vas varaju: Ginekolozi koji rade preko HZZO-a ne smiju vam ništa naplaćivati

Foto: Shutterstock

NAKON što je Index pisao o praksama ginekologa u Hrvatskoj koji imaju ugovor s HZZO-om, a naplaćuju redovne preglede za trudnice te nakon što su nam se javile čitateljice iz čitave zemlje koje su s nama podijelile svoja neugodna iskustva i protupropisne postupke raznih ginekologa, Index je na cijelu situaciju dobio odgovor od HZZO-a.

Glasnogovornik Zavoda tako je istaknuo kako "ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji imaju sklopljen ugovor s HZZO-om nikako ne bi smjeli naplaćivati trudnicama niti drugim pacijenticama postupke koji se mogu obaviti besplatno".

Iz HZZO-a upozoravaju i kako ginekolozi za one postupke koje naplaćuju moraju izdati račun.

> Ako vam ginekolog želi naplatiti pregled javite nam na kontakt@index.hr

Odgovor koji je Index zaprimio od Zavoda prenosimo u cijelosti.

HZZO: Za postupke koje naplaćuju ginekolozi moraju izdati račun

"Ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji imaju sklopljen ugovor s HZZO-om nikako ne bi smjeli naplaćivati trudnicama niti drugim pacijenticama postupke koji se mogu obaviti besplatno, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Isto tako, za one postupke koje naplaćuju moraju izdati račun. Ukoliko osigurana osoba smatra da joj je naplaćen postupak koji nije trebao biti naplaćen, može HZZO-u predati zahtjev za povrat novca i račun. HZZO će refundirati novac utrošen za postupak, ako je on neopravdano naplaćen. Isto tako, pozivamo osigurane osobe da prijave one liječnike za koje smatraju da su im naplatili standardne usluge.

Pokrenuta akcija "Prijavite nepravilnosti"

Početkom svibnja krenula je zajednička kampanja Ministarstva zdravlja i HZZO-a pod sloganom 'Prijavite nepravilnosti' u kojem pozivamo pacijente da prijave one liječnike koji rade netransparentno, traže mito ili naplaćuju usluge koje ne bi smjeli naplaćivati. Građani mogu nepravilnosti i korupciju prijaviti na broj tzv. Bijelog telefona Ministarstva zdravlja 0800 7999, te putem maila antikorupcija@hzzo.hr.

Poanta ove kampanje je poziv građanima „Ne tražim, ne nudim, ne primam“.
 
U javno –zdravstvenoj mreži je 276 liječnika ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji imaju ugovor s HZZO-om, od toga 149 koncesionara i 127 zaposlenika domova zdravlja. U svoje radno vrijeme prema ugovoru sa HZZO-om dužni su skrbiti isključivo za osigurane osobe HZZO-a.
 
Nadalje, kada govorimo o postupcima u ginekologiji, svi dijagnostičko-terapijski postupci (DTP) iz djelatnosti zdravstvene zaštite žena za osigurane osobe koje pokriva obvezno  zdravstveno osiguranje utvrđeni su dokumentom HZZO-a -Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Naravno, riječ je o postupcima koje liječnik ginekolog indicira tj. utvrdi kao potrebne.

Isto tako, želimo dodatno pojasniti: 

Osiguranim osobama HZZO-a ne može se naplaćivati ništa osim propisanog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija). Dakle, ginekolozi ne smiju ništa naplaćivati, no ako se već dogodi da naplate neki postupak, u obvezi su osiguranoj osobi izdati račun osnovom kojeg se od HZZO-a može zatražiti refundacija plaćenih sredstava.

Prema važećim zakonima (prvenstveno Zakona o radu), liječnik može u svoje slobodno vrijeme raditi kod privatnog poslodavca koji nema ugovor s HZZO-om gdje će onda pacijentu sve usluge biti naplaćene, no kod poslodavca koji ima ugovor s HZZO-om niti jedna usluga ne smije biti naplaćena (osim u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti za koju je prije više od 20 godina Pravilnikom o ortopedskim i drugim pomagalima bilo uređeno na koja pomagala i postupke osiguranici imaju pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja).

Liječnici nakon smjene mogu zbrinjavati pacijente izvan sustava
 
HZZO je posljednjih mjeseci Ministarstvu zdravlja dao podatke o indikatorima kvalitete i uspješnosti doktora u proteklom ugovornom razdoblju. Domovi zdravlja Ministarstvu upućuju zahtjeve za svoje zaposlenike nositelje tima zdravstvene zaštite žena, kako bi liječnici mogli dobiti odobrenje za sklapanje poslova za svoj račun iz djelatnosti poslodavca prema članku 3. Pravilnika  o mjerilima za davanje odobrenja za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca (NN 04/14). Odobrenje zdravstvenom radniku može dati ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj ustanove uz prethodno pribavljenu suglasnost ministra zdravlja.

Prema tome, moguće je da liječnici kada završe svoju smjenu s pacijentima - osiguranim osobama HZZO-a, rade za svoj račun kod drugog poslodavca te pacijente zbrinjavaju izvan sustava zdravstvenog osiguranja.

Donosimo pregled postupaka - svi su besplatni za građane!

Svaki od niže navedenih postupaka u potpunosti se plaća iz obveznog zdravstvenog osiguranja i ne plaća se participacija za navedene postupke. Dakle, za osiguranice su postupci besplatni u oba slučaja, i ako imaju i ako nemaju ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Ako nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, jedino što plaćaju je 10 kuna za sudjelovanje u pokriću troškova zdravstvene zaštite za svaki pregled kod  izabranog doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: kod doktora obiteljske (opće) medicine, ginekologije i dentalne medicine.

Ukoliko osigurana osoba nema ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje, plaća 10 kuna za sudjelovanje u pokriću troškova zdravstvene zaštite i za izdavanje lijeka po receptu.
 
U nastavku je popis dijagnostičko-terapijskih postupaka u ginekologiji. HZZO ih dijeli one „nulte“ razine, potom na one 1. razine za koje je potrebna dodatna oprema, te dodatni postupci 2. razine.

Pročitajte više