Neslavno propali pregovori o neširenju nuklearnog oružja

Screenshot: YouTube

KONFERENCIJA zemalja potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) završila se u petak neuspjehom, pošto su Sjedinjene Države i njihovi saveznici odbili arapski prijedlog o uspostavi zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Nakon gotovo četiri tjedna pregovora, Washington, London i Ottawa rekli su da se protive dijelu prijedloga završnog dokumenta. U potonjem se nadnevak 1. ožujka 2016. navodi kao krajnji rok za sazivanje konferencije o uspostavi takve zone a glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu se povjerava zadaća da promiče tu incijativu pokrenutu 1995.

Izrael koji nije potpisnik NPT-a, ali je prvi put u zadnjih 20 godina sudjelovao na konferenciji kao promatrač, ne želi da mu se određuje vrijeme i dnevni red takve konferencije i odbija UN-ovo pokroviteljstvo.

"Nismo se dogovorili o tom dokumentu", rekla je američka podtajnica za razoružanje i za međunarodnu sigurnost Rose E. Gottemoeller.

Kritizirajući "svojevoljno izabran rok", rekla je da je prijedlog "nespojiv s dugogodišnjom politikom" Washingtona i da nije dobio "pozitivnu ocjenu svih zainteresiranih strana", otvoreno smjerajući na Izrael.

SAD je ovog tjedna poslao u Izrael svog izaslanika ne bi li se pokušali dogovoriti.

Gottemoeller je optužila arapske zemlje, napose Egipat, da su bile "nerealne" u iznošenju zahtjeva za uspostavu te zone.

SAD drži, rekla je, da je bolji "nikakav nego loš završni dokument".

Britanski veleposlanik za razoružanje Matthew Roland rekao je da je "razočaran što se nije uspjelo postići konsenzus o Bliskom istoku". "Ovo pitanje je za nas bilo jedini kamen spoticanja", rekao je. Istaknuo je da ovaj neuspjeh "ni na koji način ne šteti ugovoru ni poštovanju njegovih načela".

NPT koji je stupio na snagu 1970., okuplja 190 zemalja i subjekata a svakih pet godina se održava konferencija o njegovoj reviziji.

Voditelj egipatskog izaslanstva, veleposlanik Hesham Badr rekao je da je "jako razočaran". "Nakon velikih očekivanja, tri izaslanstva su nas spriječila u jačanju NPT-a", požalio se.

Iranski izaslanik je optužio London, Washington i Ottawu da su torpedirali konferenciju "samo da bi zaštitili interese zemlje koja nije potpisnica ugovora i koja prijeti miru i sigurnosti u regiji želeći proizvesti nuklearno oružje".

NPT trpi i posljedice ukrajinske krize koja je pogoršala veze dviju glavnih nuklearnih sila, SAD-a i Rusije. Samo te dvije zemlje posjeduju više od 3000 strateških nuklearnih bojnih glava, ili gotovo 90 posto atomskog oružja u svijetu.

NPT nisu potpisali Indija, Pakistan i Izrael a Sjeverna Koreja se povukla 2003., nakon čega je izvela tri nuklearna pokusa.

Pet nuklearnih sila, potpisnica NPT-a su SAD, Rusija, Francuska (290 raspoređenih nuklearnih bojnih glava), Velika Britanija (oko 120) i Kina (oko 250).

Pročitajte više