"Nestali" ministar Jakovina: U proračunu nema novca za štetu od suša

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina, kojeg su seljaci prozvali da je "nestao", je kazao danas da ga seljaci "neargumentirano i nekorektno prozivaju".

> Država nema novca za odštetu: Cijene hrane će rasti, seljaci najavili prosvjede!

> Gdje je nestao ministar poljoprivrede?

"Što se tiče ovih prozivanja, oni su neargumentirani i nekorektni", rekao je Jakovina u Dnevniku HRT-a i dodao je od obilazio teren od srijede te da je upoznat sa problemom suše kod poljoprivrednika. "To je nekorektno jer predstavnici Poljoprivredne komore nisu niti tražili sastanak u Ministarstvu", kazao je Jakovina i dodao kako njegovo ministarstvo prati situaciju.

"Danas sam se čuo sa gospodinom Brlošićem i dogovorili smo sastanak za četvrtak", kazao je ministar te dodao kako zbog suše nije došao u pitanje opstanak poljoprivredne proizvodnje. "Suosjećam sa svim poljoprivrednim proizvođačima koji trpe štetu, ali poljoprivreda je 'proizvodnja pod vedrim nebom' i to je rizik te proizvodnje koji je uvijek prisutan", rekao je Jakovina te dodao da smo država bogata vodnim resursima koji se malo koriste.

"Samo pet posto površina se navodnjava", rekao je ministar i dodao da je plan da se sa sadašnjih 16 tisuća hektara do 2020. godine dođe do 90 tisuća hektara koji se navodnjavaju. Ministar je rekao da u proračunu nemaju sredstva za isplatiti štete od suše poljoprivrednicima. Upozorio je da poljoprivrednici dovoljni ne koriste sustav osiguranja poljoprivrednih površina.

Pročitajte više