Nevolje u splitskom zatvoru: Nema grijanja, zatvorenicima manje kruha i hladna voda!

Foto: Arhiva (Zatvor Bilice)

KRIZA državne blagajne pogodila je i zatvorski sustav. Kako doznajemo, u splitskom zatvoru ovaj tjedan umalo da nije došlo do masovne pobune. Naime, nije bilo tople vode za tuširanje, a usto su zatvorenicima počeli dijeliti manje kruha nego obično. Navodno su i porcije skromnije.

Kuburenje s nedostatkom sredstava u državnoj blagajni nije novost u Ministarstvu pravosuđa pred kojim se nalazi cijeli niz zahtjeva. Od plaća sudaca i službenika, do zatvorenika i novca koji se izdvaja za brojna vještačenja... 

Nedavno su značajno kasnile plaće pravosudnim policajcima, a novi režim u splitskom zatvoru sve je digao na noge. Ipak, kako nam je pojašnjeno u Ministarstvu pravosuđa, ne radi se posebnim restrikcijama, već o objektivnim problemima i mjerama štednje.

Tople vode nije bilo zbog kvara bojlera

Tople vode nije bilo jer se pokvario - bojler. Trebalo je zamijeniti grijače pa je malo potrajalo. Navodno je problem riješen i zatvorenici će odsad ponovno moći uživati pod toplim tušem.

Kruha ima, samo ga se manje dijeli

Što se kruha tiče, nije da ga nema. Ima kruha kao i obično, ali su u kuhinji primijetili da previše služe, odnosno, da previše ostaje. Stoga su smanjili normativ, što ne znači da zatvorenici ne mogu pojesti kruha koliko žele. Ako hoće još, da im se.

Mazuta ima, samo još nije dovoljno hladno da se grije

Redakciji Indexa dojavljeno je i da su u zatvoru ostali bez grijanja. I to je istina, ali navodno nije problem u nedostatku mazuta, već jednostavno još nije dovoljno hladno da bi se upalila peć.

Sretne su to vijesti za zatvorenike. Oni će makar imati grijanje za razliku od nekoliko splitskih kvartova koji će ove zime unatoč toplanama ostati hladnih radijatora...

Pročitajte više