Njemačka prijeti Mađarima: Ne pomognete li izbjeglicama nema novca iz Europske unije

Foto: Hina

FRANCUSKA, Njemačka i Švedskak uputile su riječi kritike na račun Mađarske zbog tretmana izbjeglica, ocijenivši da je legitimno da granične zemlje Europske unije štite njezine granice i Schengensku zonu, ali da se prema ljudima treba postupati humano.

"Legitimno je da granične zemlje EU-a i Schengena zatraže pomoć i potporu za zaštitu schengenskog prostora, ali prema svakom se migrantu mora ponašati s poštovanjem", kazao je francuski premijer Manuel Vals tijekom posjete Stockholmu i dodao da su bodljikave žice neprihvatljive.

Europa ima vrijednosti

Po njegovim riječima, važno je naglašavati da je Europa nesumnjivo jedinstveno tržište sa Schengenskom zonom, ali da Europa ima i vrijednosti, vrijednosti koje su također važne. Također smatra neprihvatljivim izjave mađarskih dužnosnika vezanih uz religiju migranata.

S tim se složio njegov švedski kolega Stefan Lofven koji je kazao da se "može raspravljati o modalitetima prihvata izbjeglica, ali reći da ih se neće prihvatiti jer su muslimani je neprihvatljivo".

Kritikama se pridružio i Berlin koji je osudio zatvaranje mađarske granice za migrante, istaknuvši da taj potez "neće pridonijeti" rješavanju problema.

"Berlin je svjestan velikih izazova s kojima se suočavaju zemlje regije zbog priljeva migranata, ali istovremeno smatra da sprečavanje dolaska migranata na granice ne pridonosi, sa stajališta njemačke vlade, trajnom rješenju aktualnog problema s izbjeglicama", kazao je Stefan Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. Njemačka, dodao je, smatra da bi se problem mogao riješiti "solidarnošću" europskih zemalja.

Većina članica zagovara načelo raspodjele


Većina članica EU-a zagovara načelo raspodjele 120.000 migranata, no ne postoji jednoglasna potpora sustavu kvota kako to predlaže Europska komisija. Tome se, uz Mađarsku, također snažno protive i Poljska, Češka i Slovačka.

U srijedu se u Bruxellesu održava summit EU-a o krizi s migrantima, s obzirom da se svi slažu da je 'status quo' neodrživ. Dan ranije će ministri unutarnjih poslova članica Unije pokušati premostiti podjele među državama o načinima prevladavanja krize.

Zgrožen mađarskim ponašanjem je i njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel koji je upozorio da EU neće dijeliti novac onim zemljama koje "ne dijele naše vrijednosti", prenosi Deutsche Welle.

Dodao je da, dok Njemačka otvara škole i domove izbjeglicama, druge zemlje "postavljaju žičane ograde na granice i zatvaraju vrata".
 

Pročitajte više