Njemački veleposlanik: "Lex Perković" ne opterećuje hrvatsko - njemačke odnose

Foto: zagreb.diplo.de

U INTERVJUU Media servisu njemački veleposlanik u Hrvatskoj, Hans Peter Annen, komentirao je problem oko europskog uhidbenog naloga, nemogućnost izručenja Josipa Perkovića i utjecaj koji to ima na njemačko - hrvatske odnose.

"Mi smo susjedi, iako ne geografski, i partneri već jako dugo vremena", objašnjava veleposlanik Annen koji pozorno prati sve zaplete i rasplete oko europskog uhidbenog naloga, u Hrvatskoj kolokvijalno nazvanog 'Lex Perković'. Annen kaže kako je to prvenstveno stvar Hrvatske i Europske unije, a ne Hrvatske i Njemačke.

"Ovaj problem je na putu da bude riješen. Jako mi je drago što vidim da je napredak učinjen, ali jednu stvar moram istaknuti - naši odnosi se temelje na puno široj osnovi i pojedinačne teme, pojedinačna pitanja koja imaju samo trenutnu aktualnost, odnosno koja su zanimljiva samo jedno vrijeme, ne mogu utjecati na stabilnost naših odnosa i na njihov napredak", zaključio je Annen naglasivši i da je Lex Perković više tema medija nego stvarnih odnosa.

"Ovo neće imati utjecaja, i ne smijemo samo pratiti medije već bit naših odnosa koji su dobri. To nije pitanje Hrvatske i Njemačke već Hrvatske i Europske unije i, naravno, to je tema u medijima".

Govoreći o gospodarskoj suradnji i njemačkim investicijama u Hrvatsku, veleposlanik je istaknuo kako upita ima sve više.

"Siguran sam da će njemačke kompanije doći, vidimo povećan interes. Sada ostaje vidjeti kako će se to materijalizirati. Investitori uvijek moraju biti dobrodošli, u bilo kojoj zemlji. Ako su ispunjeni preduvjeti, govorim o zakonskom sustavu, sustavu poreza, ako je to slučaj, onda se investitori osjećaju dobro", poručio je Annen koji nije želio ulaziti u komentare najavljenih izmjena poreznih stopa i njihovom utjecaju na stabilnost gospodarskog okruženja, nazvavši to unutarnjim pitanjem hrvatske politike.

Kada je riječ o unutarnjim pitanjima njemačke politike i postizbornoj situaciji u kojoj još nema dogovora o koaliciji, Annen poručuje kako su Nijemci svjesni važnosti aktualne političke situacije i utjecaja na ostatak Europe i na Europsku uniju.

"Trebat će nam još malo vremena u Njemačkoj, no politička klasa svjesna je potrebe za snažnom Vladom, ne samo zbog Njemačke već i zbog Europske unije. Izazovi su veliki. Iduća godina bit će jako važna, ne samo kako bismo riješili gospodarske probleme već i kako bi ojačali Europsku uniju i to ne samo institucionalno već i politički".

Veleposlanik Annen u Zagrebu je godinu dana, a evo kako gleda na Hrvatsku i Hrvate.

"Mislim da je ova zemlja divna i imam jednu osobnu opservaciju, primijetio sam da unatoč lošoj gospodarskoj situaciji ljudi nisu izgubili dostojanstvo i dobar smisao za humor".

Pročitajte više