Zlatar Violić: Nikome nije trebao Lex Perković

Ilustracija: HRT

MINISTRICA kulture Andrea Zlatar Violić rekla je danas da nikome nije trebao "Lex Perković" te da je već i u srpnju bilo jasno da će se sve morati uskladiti s europskim zakonodavstvom i taj je stav iz početka bio iskazan od strane HNS-a.

Gostujući u HTV-ov emisiji "Nedjeljom u dva", Zlatar Violić je odgovarajući na pitanje je li ovoj Vladi trebao "Lex Perković", sve ono što se događalo u posljednja tri mjeseca, rekla "nikome nam nije trebao". "I da me sada netko pita da li bismo ponavljali, možda ne svi, ali ja bih svakako rekla - ne", kazala je.

Dodala je kako predsjednice HNS-a i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić nije bilo u Hrvatskoj pa nije mogla na Saboru intervenirati u tom tjednu da to ne prođe, iako je bilo jasno već i u sedmom mjesecu da će se sve morati uskladiti s europskim zakonodavstvom i taj je stav bio iskazan od strane HNS-a ispočetka", rekla je Zlatar Violić.

Upitana kako miri svoj privatni stav i stav stranke sa stajalištem premijera Zorana Milanovića koje je u tom pitanju drukčiji od njezina stava, kazala je da u svim stvarima prvo mora postojati povjerenje između ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne mogu vjerovati da se opet vraćamo na ustaše i partizane"

"Povjerenje da svatko stoji iza onih dokumenata koje daje jer naravno nitko od nas ne može ulaziti u prijedlog zakona koji ima 150 ili 200 članaka, naprosto u drugu domenu. Načelno, kad postoje načelni sporovi, oni se dogovaraju tjednima, neki mjesecima", rekla je, uz ostalo, ministrica Zlatar Violić. Ocijenila je kako je po njezinu mišljenju došlo do propusta u političkoj, javnoj sferi, a ne više u zakonskoj, koji je izazvao cijelu jednu priču koja nas je sve vratila na pitanje tko je bio tko prije 50 godina. Istaknula je kako ne može vjerovati da se ponovno vraćamo pitanjima komunističkih zločina i podjeli na ustaše i partizane a koja se vidi na svakom portalu iza bilo koje vijesti.

Zaključila je kako ta kontinuirana proizvodnja traume koja se ponavlja i koja zapravo pažnju javnosti odmiče od onoga što je srž problema - to je nešto što naprosto ne može prihvatiti.

Na pitanje bi li Radimir Čačić kad izađe iz zatvora trebao biti ponovno predsjednik HNS-a, Zlatar Violić je rekla da prema Statutu stranke i svim pravilima stranka ide na izbore za predsjednika nakon parlamentarnih izbora, ali smatra da se to pitanje u stranci neće otvarati.

"On se vraća u život politički s obzirom na to da izdržava kaznu i vjerujem da bi sa svojim gospodarskim potencijalom trebao sudjelovati u radu stranke. Ali, ono što mi vidimo kao problem u stranci, to je da je stranka godinama zapravo bila prikazivana kroz fokus ili kao elipsa s dva žarišta - dviju velikih figura - Vesne Pusić i Radimira Čačića", rekla je, uz ostalo, Zlatar Violić koja smatra da mlađi ljudi trebaju doći na čelo HNS-a, da treba obrazovati i stvoriti jednu generaciju koja će za dvije do četiri godine, dakle generaciju sadašnjih 40-godišnjaka, 30-godišnjaka, moći stranci pružiti jedan generacijski kontinuitet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara